Is hypnose een geschikte methode voor jou?

In dit blog kun je lezen of hypnose iets voor jou is. Het gebruik van hypnose/trance is effectief. Het wordt steeds meer toegepast in ziekenhuizen en bij andere zorgaanbieders. Van praktijkondersteuners tot psychotherapeuten gebruiken tegenwoordig hypnosetechnieken. Bij Coaching Vitaal gebruik ik het naast de lichaamsgerichte methode TRE® (Tension Releasing Exercises). Het is één van de technieken uit mijn toolbox. Kom je voor innerlijk werk en sta je ervoor open, maak ik graag gebruik van deze techniek.

Ik wil je graag deze ervaring en krachtige werking meegeven. Natuurlijk ben je nieuwsgierg en wil je weten of het bij jou resultaat oplevert. Lees dit blog en vorm je eerste mening. Ben je daarna nog enthousiast, zijn er meerdere mogelijkheden om het toe te passen in een behandeltraject. Eerst maar eens ophelderen dat je elke dag van je leven met hypnose te maken hebt!

Reclame is ook (waak)hypnose

De hele dag door word je beïnvloed door wat je hoort, ruikt, voelt, ziet en proeft. Zoals via reclame op televisie, radio, je smartphone, tijdschriften, kranten en billboards langs de weg en op sportvelden. De beelden en woorden roepen een onbewust verlangen bij jou op. Jij wilt ook zo slank, gestroomlijnd en mooi zijn door het drinken van eiwitshakes. Jij wilt erbij horen en daarom koop je de spijkerbroek die nu in de mode is. Als een actrice een rimpelloos gezicht heeft door het gebruiken van een gezichtscrème, willen wij graag geloven dat deze crème onze huid 10 jaar jonger eruit laat zien. De auto industrie verkoopt geen auto, maar een imago, een gevoel of een denkbeeld. Een veilige en handige gezinsauto, een snelle gestroomlijnde dure cabriolet of een leuke kleine budget auto. Die chocoladereep met knapperig laagje en de zachte en zoete vulling, proef je als het ware al, zonder dat je een hap nam. Het gaat om het scheppen van een verwachting, waar jij graag in wilt geloven.

Onbewuste behoeften

De reclame industrie speelt hier heel mooi in op jouw onderbewustzijn. Je hebt het niet in de gaten, maar het haakt in op jouw onbewuste behoeften. De herhaling van een bepaalde (reclame)boodschap draagt bij aan opslag in je onbewustzijn.

Een kind is makkelijk beïnvloedbaar

De eerste acht jaar van je leven sta je helemaal open voor invloeden van buiten. Je neemt bepaalde dingen die mensen tegen je zeggen makkelijker voor waar aan. Daarnaast sla je een eigen interpretatie op van herinneringen die je van een gebeurtenis hebt. Je geeft er een eigen draai aan. Bij hele nare en traumatische gebeurtenissen kan het zelfs zijn dat je het niet meer helemaal bewust meemaakt. Als een soort van zelfbescherming. Je ervaart de ervaring alsof je op een afstandje meekijkt of voelt het wazig en verdoofd.

De invloed van je directe omgeving

Alle mensen die je gedurende je leven meemaakt, dragen positief en negatief bij aan jouw vorming. En dan bedoel ik de vorming van je onderbewustzijn. Dat is de plek waar het allemaal gebeurd. Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je opgroeit zonder al teveel kleerscheuren en bouwt allerlei beschermings-/overlevingsmechanismen op. Het wil jou veilig houden. Voor echt gevaar en voor ingebeeld gevaar. Groei je bijvoorbeeld op in een ondersteunend en warm nest waar je de ruimte krijgt om jezelf te mogen zijn en te ontplooien? Waar je je veilig genoeg voelt om fouten te maken en om een vrolijk en blij kind te zijn? Of groei je op in een problematisch gezin, waar men je aan je lot overlaat? Waar je teveel op je schouders moet nemen zodat er geen ruimte is om kind te zijn? Alle ervaringen in je leven vormen je tot wat je nu bent en waar je nu staat.

verdeling bewustzijn en onderbewustzijn

De kritische factor: een buffer in je bewustzijn

Na je 8e levensjaar zorgt een buffer in je bewustzijn er uiteindelijk ervoor dat je beter beschermd wordt. Tegelijkertijd maakt deze buffer het ook lastiger om de vastgezette ideeën, denkbeelden, gevoelens, gewoonten, ervaringen en overlevingsmechanismen te veranderen die jouw onderbewustzijn vormden. Hoe steviger deze in je onderbewustzijn zijn verankert, hoe moeilijker het is om ze te veranderen. Je onderbewustzijn wijst veranderingen simpelweg af. De staat van hypnose zorgt ervoor dat je langs de buffer heen kan werken en er wél veranderingen in je onderbewustzijn plaatsvinden. Daarnaast maak ik gebruik van andere methoden waarmee er ook directe communicatie met je onderbewustzijn mogelijk is.

Innerlijk werk, delenwerk

Mijn specialiteit binnen de hypnose en hypnotherapie is delenwerk. Als je vastzit in een vicieuze cirkel van automatische denkpatronen en innerlijke conflicten is delenwerk een mooie methode om in te zetten. De denkpatronen en conflicten vormen zich gedurende ons leven. Zij zijn opgeslagen in ons onderbewustzijn ook wel het onbewuste genoemd. Onze geest is verdeeld in 5% bewustzijn en 95% onderbewustzijn. Daarom is het werken met het onderbewustzijn een effectieve oplossing voor veel innerlijke problemen. Delenwerk gaat over het uitnodigen en luisteren naar de vele ikken waar je uit bestaat. Mensen met burn-out klachten herkennen waarschijnlijk de innerlijke Criticus, de Perfectionist, de Pusher en de Pleaser als krachtige innerlijke persoonlijkheidsdelen. Ook het Innerlijk Kind is een deel van je persoonlijkheid. Zo besta je uit velen delen, vele ikken. Alle delen mogen bestaan en hebben een eigen functie. De invloed van sommige delen is te groot en te sterk en mogen afnemen. Andere delen mogen sterker worden. Zo werk je met delenwerk voornamelijk om een nieuw innerlijk evenwicht te bereiken. 

Zo zit ons onderbewustzijn vol met mechanismen die totaal ondoorgrondelijk zijn voor ons bewustzijn. Soms zijn er zelfs wonderlijke redenen waarom je bepaalde klachten hebt. Tijdens de hypnose/trance behandeling maak ik een veilige verbinding met je onderbewustzijn om te werken aan je klachten.

Ik rek je voorstellingsvermogen op...

Ik vraag je je voorstellingsvermogen nu volledig open te draaien. Want ik ga je uitleggen dat alles wat je niet wilde, maar nu toch in je leven speelt, door jezelf is gecreëerd. Niet expres. Niet helemaal op bewust niveau. Maar op zeker moment in je leven was je er bewust en onbewust mee bezig.

Ik geef een aantal voorbeelden zodat je begrijpt waar ik het over heb.

Overgewicht

Als voorbeeld geef ik ongewenst overgewicht dat beschermend werkt om de boze buitenwereld buiten te houden. Het zorgt ervoor dat je minder makkelijk geraakt wordt.

Een fobie

Een fobie ontwikkelt zich als een bescherming voor een angstige ervaring, ooit gevormd in je onderbewustzijn. Ik begrijp dat ik met deze voorbeelden het uiterste van je voorstellingsvermogen vraag! Het vraagt een totale SHIFT van je de manier waarop je naar jezelf, je ervaringen en je klachten en problemen aankijkt.

Angst om auto te rijden

Stel je maakte een verkeersongeluk mee. Je onderbewustzijn beschermt je om nooit meer in een dergelijke situatie terecht te komen. Je ontwikkelt en ervaart vervolgens angstgevoelens, zodat je nooit ontspannen en normaal autorijdt. Misschien durf je helemaal niet meer in een auto te stappen.

Schaamte voelen

Je onderbewustzijn kan jou ook bewust maken als je je bijvoorbeeld ergens voor schaamt. Als je ooit in je leven een diefstal (kan ook iets kleins zijn zoals een zakje snoep) pleegde (of iets anders deed waar je schaamte over voelt) en je de emoties wegstopte die je daarna voelt. Dat wegstoppen gaat vaak via onbewuste processen. Je onderbewustzijn vindt toch een weg om zich te uiten. Bijvoorbeeld door je veel te laten eten. Alleen maar om jou te helpen. Het onderbewustzijn kan zelfs afleidingsmanoevres ontwikkelen.

Rug- nek- en schouderklachten 

Dr. John Sarno schreef een aantal boeken over de oorzaak van chronische pijnklachten. Hij noemde het Tension myositis syndrome - TMS. Het gaat over onderdrukte gevoelens van boosheid, angst, bezorgdheid of woede. Het lichaam ontwikkelt vervolgens pijn en leidt daarmee de aandacht af van het werkelijke probleem: onderdrukte gevoelens. De patiënt concentreert zich op het verlichten van de fysieke symptomen, maar begrijpt niet dat deze pijn niet kan genezen zonder dat hij de oorzaak hiervan aanpakt. Zodra de patiënt inziet dat de klachten voortkomen uit emotionele problemen, en deze aanpakt, verdwijnt de pijn. Er zijn meerdere manieren om TMS klachten aan te pakken. Hypnose is er één van.

Saskia de Bruin schreef over dit onderwerp het boek Weg van de pijn. Heel interessant als je continu rondloopt met allerlei klachten. De ene klacht is nog niet opgelost of de volgende dient zich aan. Bij TMS worden klachten geschaard als fybromyalgie, hoofdpijn, maag- en darmklachten, vermoeidheidssyndroom, hooikoorts en rug- nek- en schouderklachten.

De mooie staat van hypnose

Tijdens de hypnose behandeling neem ik de leiding en ben ik je gids. Als jij het toestaat leer ik je hoe je in de natuurlijke staat van hypnose komt. Als je wegdroomt, een goed boek leest of een mooie film kijkt, ben je ook in een staat van hypnose. Het zit dus van nature in ons. Je bereikt deze staat, door het jezelf toe te staan. Je brengt jezelf in hypnose. Ik help je daarbij, niet meer en niet minder. En in deze staat werken jij en ik veilig aan je klachten. Zoals ik al eerder aangaf is het voor mij ook mogelijk om zonder hypnose met je onderbewustzijn te werken.

Je bent super alert en wakker

In de diepere lagen van hypnose is je bewustzijn veel alerter dan normaal. Je zintuigen werken veel beter. Je hoort beter, proeft beter, ruikt beter, voelt beter en ziet beter. Je bent dus zeker niet in slaap! Nee je bent super geconcentreerd en meer alert dan je waarschijnlijk ooit zult zijn. De ideale staat dus om aan een bepaalde klacht te werken. Je lichaam is ontspannen en je bewustzijn helder en gefocust. Om terug te keren naar het hier en nu, is een simpele gedachte om terug te keren van jou voldoende! Jij bent in controle. Altijd en op elk moment. Ik ben gecertificeerd als hypnosetherapeut om je hierbij veilig te begeleiden.

Stromingen binnen de hypnosewereld

Er zijn verschillende manieren mogelijk waarop de hypnotiseur zijn/haar cliënten begeleid. De een is meer spiritueel gericht, de ander meer richting geleide meditatie en weer een ander pakt het heel concreet en zakelijk aan. Andere verschillen die er kunnen zijn, liggen op het gebied van de inductie. Dat is de manier die de behandelaart gebruikt om de cliënt te begeleiden naar de staat van hypnose. Verder is het gebruikelijk dat er acceptabele suggesties aan het onderbewustzijn worden gegeven, die de gewenste verandering moeten bewerkstelligen. Bepaalde hypnotiseurs zijn meer gespecialiseerd in lichamelijke klachten of pijnbeheersing. Anderen werken alleen met kinderen. Voor ieder wat wils!

Een afspraak maken bij mijn praktijk 

Wil jij gebruik maken van mijn warmte, wijsheid en zen brengende kwaliteiten? Ik werk voor jou live in Nieuwkoop of Rotterdam. Ik help je ontdekken hoe je met een simpele methode stress en spanning kwijtraakt. En welke aanpak je innerlijke beleving in evenwicht brengt. 

Heb je nog vragen of twijfels, voordat je je ergens voor aanmeldt? Blijf er dan niet mee zitten. Stuur mij een berichtje.

P.S. Download de gratis masterclass voor zen zoekende vrouwen. Ontdek hoe je onbewust razendsnel reageert op stress en spanning. Wat je zelf kan doen om je veilig, sociaal en verbonden te voelen.

 Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 8

Hartelijke groet, Irene Schaap
Gecertificeerd TRE® Provider en hypnotherapeut