Na een (v)echtscheiding of het beëindigen van een toxische relatie gaat het leven gewoon weer door. Nou ja gewoon… Intussen is een enorme berg spanning van een lange stressperiode opgeslagen in je lichaam. Waarom is het belangrijk dat kwijt te raken? Dat lees je in deze blog. En welke onmisbare stap je neemt om er weer bovenop te komen na een moeilijke en zware tijd. Je zet drie coachsessies TRE/lichaamswerk in voor jezelf. Dát maakt het verschil.

De kracht van een leeuwin

Voordat een echtscheiding definitief is, gaan er vele stappen aan vooraf. Hier ga ik het niet inhoudelijk hebben over de rechtsprocedures. Mijn insteek is wat het geestelijk en lichamelijk met je doet. Bij een vechtscheiding ontwaakt de leeuwin in je om te strijden. Je vecht voor de rechten van jezelf en van je kinderen. Je beseft: ‘Nu komt het erop aan. Nu moet ik alles op alles zetten’. Je komt terecht in een nieuwe werkelijkheid die je moet aangaan. Allerlei obstakels duiken links en rechts op. Die pak je gaandeweg op. Ondertussen probeer je zo goed en kwaad als het gaat, je kinderen te geven wat ze nodig hebben. Verder doe je je werk en voelt je opgeslokt door alles wat er ineens op je afkomt.

Hartelijk dank voor jouw input. De intake, de daadwerkelijke TRE behandelingen en de follow up door appjes en telefoongesprekken voelen als een warm bad. Onder jouw deskundige leiding heb ik me over kunnen geven en kunnen leren hoe je TRE kan inzetten en zelf kan doen. Ik heb jouw manier van werken als 'rijk' ervaren.

Een scheiding is onmogelijke keuzes maken

Zelfs als een scheiding harmonieus verloopt, ben je aan het schipperen. Op bepaalde gebieden geef je toe. Blijf je wonen in het huis waar jullie ooit samen zijn begonnen? Lukt dat financieel? Hoe weeg je de emotionele waarde van de spullen? En hoe kun je in godsnaam zonder je hond leven waar jij mee naar puppy training ging? Kom je eruit met de omgangsregeling van je kinderen? Hoe moet dat straks zonder jou, als je kinderen bij je ex zijn? Hoe zal hij zijn invloed laten gelden? En wat als hij een nieuwe vriendin krijgt? Enzovoorts, enzovoorts.

Herstellen na een vechtscheiding 1

In je hart gestoken door je ex

Het ligt nog ingewikkelder als je ex-partner je op allerlei gebieden bedriegt. Je vertrouwen is beschaamd. Het voelt alsof iemand een mes in je hart steekt. Je kookt van woede over het onrecht dat je wordt aangedaan. De man die je zo vertrouwde, de relatie waar je zoveel energie in stak, alles in een keer kapot. De gesprekken, de ruzies, slaande deuren, huilbuien, je wanhopig voelen. Geen controle voelen over de situatie. Op een dag beseffen dat er geen weg meer terug is. Er is teveel gebeurd. Je kan het niet meer opbrengen. Het ergste staat te gebeuren: een scheiding.

Staan je kinderen aan jouw kant of niet?

Terwijl je midden in je scheiding alle ballen omhoog probeert te houden, wil je er ook nog zijn voor je kinderen. Die hebben geen keuze en worden meegesleurd in alles. Er kan zelfs boosheid of haat zijn richting jou als moeder. Tweemaal in het hart gestoken. Door je ex en door je kinderen. Dat doet je pijn tot op het bot. Want je stond toch altijd klaar voor je kinderen? Je nam het voor ze op. Je houdt van je kinderen. Je hebt ze nodig. En nu voelt het zo alleen. Zo verlaten. Waarom keren zij zich van je af? Zelfs als je kinderen helemaal aan jouw kant staan, is een scheiding een emotionele achtbaan. Je probeert vast te houden aan het vertrouwde, maar merkt dat alles om je heen afbrokkelt.

Irene neemt echt de tijd en legt alles goed uit, op een manier die het beste bij mij paste. Ook de nazorg heb ik als erg fijn ervaren, vooral omdat ik dat niet verwacht had. Tussen de afspraken door mag je altijd vragen stellen. Ze heeft echt passie voor waar ze mee bezig is. Ik vind het top!

Je stress-systeem draait tijdens een scheiding op volle toeren

Ik hoef jou niet te vertellen dat dit alles een enorme impact heeft op jou, je kinderen en je leven in het algemeen. Bij het vechten als een leeuwin om jezelf overeind te houden, kom je in een overlevingsstand terecht. De adrenaline en cortisol jagen door je lichaam. Het stress-systeem in je lichaam draait op volle toeren. Dit geeft je de nodige energie, nodig om door te gaan. Het houd je ook wakker als je doodmoe in bed ligt te draaien. Je spieren zijn aangespannen, klaar om in actie te komen. Op de momenten dat je even ontspant, voel je je uitgeput. Je hoofd is vol. Je hart doet pijn. Je lijf staat strak van de spanning. Duurt dit langere tijd, raakt je lichaam langzamerhand ontregelt.

Als de klap valt, hoe kom je hier weer uit?

Als eenmaal alles achter de rug is, komt de klap. Je zit op de rokende puinhopen en voelt je slachtoffer van de hele toestand. Je wilt niet continu uithuilen bij je beste vriendin. Ook wil je je kinderen zoveel mogelijk ontzien. Dus draag je het alleen. Je moet in het reine komen met jezelf en je omgeving. Vrienden zijn weggevallen. Schoonfamilie laat niet meer van zich horen of zijn verdeeld. Van binnen ben je geknakt. Hoe kun je in godsnaam weer andere mensen vertrouwen? Je hele leven stond op z’n kop en nu moet je weer landen in het hier en nu. Hoe doe je dat?

Zo zet je de kracht van verwerking in gang

Op een gegeven moment kom je tot jezelf. Je bouwt aan een nieuw en veilig thuis voor jezelf en je kinderen (en je hond?). Uiteindelijk heelt de tijd een gebroken hart. Het verzacht boosheid en andere sterke negatieve emoties. Weet je dat mensen van nature zijn uitgerust met de kracht van verwerking? Het proces van verwerking begint met het loslaten van spanning. Al die opgebouwde spanning van de afgelopen tijd, smeult en pruttelt als een vulkaan en wacht op ontlading. Ongetwijfeld voel je binnenin ook dat de spanning zich opbouwde? Het maakt je onrustig en het wil maar een ding: uit je lijf.

TRE heeft mij heel veel gebracht. Het helpt mij enorm om een diepe ontspanning te voelen en de opgeslagen stress los te laten. Echt een bevrijding. Heel fijn om niet te hoeven praten, maar iets met je lijf te kunnen doen en het werkt nog dagen door. Ik vind het echt een aanrader, zo simpel en zo doeltreffend. En Irene heeft mij er heel fijn in begeleid.

Hoe je meer lucht krijgt en ontspant

Vanuit mijn ervaring met het begeleiden van andere vrouwen weet ik dat je moet voorkomen dat de vulkaan (opgebouwde spanning) tot een uitbarsting komt en alle lava in een keer naar buiten stroomt. Het mag juist heel geleidelijk en zacht je lichaam verlaten. Zonder je overprikkelde lichaam en brein verder te belasten. Daar begeleid ik je bij. Ik ben opgeleid en gecertificeerd om jou in een stuk of drie coachsessies de TRE-methode te leren om veilig opgebouwde spanning kwijt te raken. Dit ga je thuis zelf vervolgen. Je gaat merken dat je letterlijk meer lucht krijgt. Je ontspant. Met elke keer dat je ontlaad, reset je je lichaam. Je zet het zelfhelend vermogen in werking. Aangezien lichaam en geest op elkaar inwerken, is het resultaat op beide gebieden merkbaar. Geloof mij, je lichaam zit hierom te springen!

Herstellen na een vechtscheiding 2

Dit helpt jou om te herstellen

Kijk je kan het verleden niet uitpoetsen. Wat gebeurd is, is gebeurd. Maar wat je wel kan doen is jezelf de kans geven om zo goed mogelijk te herstellen. Schep een omgeving waar je je veilig en geborgen voelt. Ga om met mensen die je vertrouwt en die jou een goed gevoel geven. Eet goed. Slaap goed. Zet jezelf op de lijst en neem de controle over je leven stevig in eigen handen. Zoek een gecertificeerde TRE Provider om eindelijk de spanning te laten wegvloeien. Ik draag de vrouwen die komen altijd een tijdje mee in mijn hart en hoofd. Net zolang tot zij het nodig hebben. Lijkt je dat fijn? In mijn praktijk in Nieuwkoop ben je van harte welkom. Je staat er niet alleen voor! Ook al lijkt het nu ver weg, je krijgt weer zin in het leven. Een goede nachtrust. Mooie momenten. Rust en ontspanning. De slappe lach. En nieuwe uitdagingen. Want die horen bij het leven. Een geruststelling: je hebt straks een manier om elke opgebouwde spanning kwijt te raken.

Denk gedachten die je blij maken.
Doe dingen waardoor je je goed voelt.
Eet dingen die goed zijn voor je lichaam.
Doe alles in een tempo waarbij je je goed voelt.

Wat is die bijzondere TRE - Tension en Trauma Releasing Exercises methode?

Lees meer om een beter beeld te krijgen:

Spanning door stress en trauma slaat zich met name op in de PSOAS, de grote lendespier. Die wordt ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd. Waar loopt die spier? Hoe werkt het met TRE? Hoe ziet het ontladen eruit?

Lees het verhaal over de gazelle die ontkomt aan de leeuw. Hoe zorgt de natuur dat de gazelle niet getraumatiseerd en depressief raakt? En werkt dat bij mensen hetzelfde?

Wil je een afspraak maken voor je eerste TRE coachsessie? Ook als je vragen hebt, stuur mij een bericht door hieronder op de knop te drukken.

begeleiding na een vechtscheiding

Hartelijke groet, Irene Schaap
♥ Give away: Een zonnestraal recht in je hart ♥