De methode Tension en Trauma Releasing Exercises – TRE is in Nederland een rijzende ster voor de behandeling van chronische stress. Zoals de stress oploopt tijdens een moeizame scheiding. Je bent moe gestreden, staat er alleen voor en voelt je emotioneel in de war en gebroken. Wat je nodig hebt is een zelfzorgmiddel waarmee je dagelijkse stress en opgebouwde chronische spanning kwijtraakt. Wereldwijd is intussen 30 jaar aan ervaring opgebouwd met TRE. Een methode om diepgaand te ontspannen.

De slopende gevolgen van een stukgelopen relatie

Ben jij een van die vrouwen met een stukgelopen relatie? Ervaar je dagelijks nog veel stress? Je bent erachter gekomen dat je niet alles in de hand hebt? Je bent fysiek gebouwd om stressvolle situaties aan te kunnen. Maar dat ligt anders als je voor je gevoel weinig invloed had/hebt op de gang van zaken bij je scheiding. Grote kans dat jij de stekker uit de relatie trok. 80 procent van alle echtscheidingen gaat uit van de vrouw. Je blijft zitten met gevoelens van schuld en schaamte.

Ondanks mediation kan dit ontstaan

Er zijn twee partijen. Een samenwerking. Werkt de ander niet mee: een enorm getouwtrek. Ingewikkeld en verdrietig als er kinderen bij betrokken zijn. Mediation helpt daarbij, maar voorkomt niet dat je hoofd intussen overloopt. Zeker als er sprake was van een relatie met een narcist (anti-sociale persoonlijkheidsstoornis). Je twijfelt aan jezelf. Je voelt je bedrogen. Je zit midden in een manipulatief spel.

Heb jij heftige overweldigende situaties meegemaakt?

Negatieve gevolgen door stress duiken dus nooit vanuit het niets op. Het kan gaan om één of meerdere heel heftige situaties die overweldigend voelden. Die traumatiserend werkten. Bijvoorbeeld heftige ruzies tussen jou en je partner, waarbij (verbaal) geweld is gebruikt en/of waar kinderen bij betrokken waren. Hoe kom je deze akelige ervaringen weer te boven? Traumatische gebeurtenissen laten soms vervelende spanningsklachten achter, zelfs herbelevingen zijn mogelijk.

Dit gebeurt er als de rek uit je elastiek gaat

Een langdurige toestand van spanning en stress is net een elastiek waar steeds meer spanning op komt te staan. Het gaat heel geleidelijk, tot de rek eruit is. Vaak zonder waarschuwing. Dat kan leiden tot overspannen zijn. Altijd zijn hier vele signalen aan vooraf gegaan. Van slapeloosheid tot irritatie en moedeloosheid. Zit je in een uitzichtloze donkere situatie waar geen oplossing voor is? Zoals een scheiding waar je het beste voor je kinderen wilt, maar niet met je ex door een deur kan? Ik stel mij voor dat het voelt alsof er nooit een einde aan komt. Alsof je bent overgeleverd aan een depressief en somber leven.

Chronische stress na een toxische relatie oplossen

Hiermee neem je de controle weer terug

Er is licht aan het einde van de tunnel. Je begint ‘gewoon’ bij de eerste stap. Niemand hoeft namelijk onnodig te lijden door opgebouwde stress en spanning. Over dit aspect heb je wél de controle. De situatie zelf veranderd niet. Wel hoe je ermee omgaat. Kijk… elk mens is erop gebouwd om spanning weer kwijt te raken. Neem afscheid van al die spanning die zich in je lichaam opbouwde. Laat het los. Laat het gaan. Kom tot rust en ervaar hoe je je steeds een stukje losser voelt. Meer in verbinding met jezelf. Het moment waarop ook jouw lichaam wacht. Want het is niet gezond om al die spanning vast te houden in je lichaam. Het werkt ziektes en kwalen in de hand. Van migraine tot buikklachten. Van hartklachten tot auto-immuunziekten. Neem de controle over jezelf terug!

Een cadeau voor jezelf dat je eerder had willen ontvangen

Tension en Trauma Releasing Exercises is dé behandeling voor ontspanning. Het zorgt ervoor dat je overprikkelde zenuwstelsel weer tot rust komt. Het verjaagd een altijd gespannen gevoel. Het leidt tot een verhoogde gezondheid. Een onbetaalbare rijkdom. Ook binnen jouw bereik. Een waardevol geschenk aan jezelf. Waarschijnlijk een cadeau dat je eerder had willen ontvangen. Daar kom je pas achter als je eenmaal stukje bij beetje de spanning loslaat. Je merkt ineens hoe hard je dit nodig had. Daarom heeft Moeder Natuur ons allemaal uitgerust met deze manier om spanning kwijt te raken. Gewoon omdat het heel normaal is om opgebouwde spanning ook weer kwijt te raken. Dat doe je met TRE… net zoals de gazelles en zebra’s telkens spanning afschudden en trillen. Je wordt hiermee liefdevol en deskundig begeleid door mij.

Heb je ooit een depressieve antilope gezien?

Vrouwen vragen mij regelmatig: ‘zal TRE ook voor mij gaan werken?’ Ik antwoord steevast: ‘het werkt voor iedereen, voor elk zoogdier, dus ook voor jou’. Heb je ooit een depressieve antilope gezien in het wild? Nee, want dit dier volgt zijn natuur als er spanning uit zijn lijf moet (behalve als zij in gevangenschap leven). Het neemt geen valium of een glas wijn. Het mediteert niet. Doet geen yoga. Gaat niet shoppen of naar de sauna. Terwijl het leven van een antilope ook uitdagend is met roofdieren altijd op de loer. Doe dus meer zoals de antilope: ontlaad spanning op natuurlijk wijze. Begin bij jezelf. Herpak jezelf. Ontstijg je gevoel van slachtofferschap. Hoe waar dit ook voor jou voelt.

Herken je deze 5 stressvolle situaties?

Een andere vraag die mij gesteld wordt: ‘hoe lang duurt het voordat alle spanning uit mijn lichaam is?’ Daar antwoord ik op dat je de tijd mag nemen om je hele lichaam te de-stressen. Hoe langer je ermee rondliep, hoe langer het herstel. Elke dag loop je ook tegen nieuwe stressvolle situaties aan:

  • Je ex aan de telefoon.
  • Je ex heeft een nieuwe liefde.
  • Je ex-schoonmoeder doet lelijk.
  • Je kind(eren) kiezen partij voor je ex.
  • Je vrienden laten je in de steek.

Dan heb ik nog niet eens over de ‘normale’ dingen die stressvol zijn. Die spanning raak je met TRE ook kwijt. Dat voelt heel licht en geruststellend. Je leert een manier die je altijd kan inzetten, de rest van je leven!

Ontdek de superkracht van een uur ontspannen met TRE per week

Deze vraag hoor ik ook vaak: ‘hoe lang ben ik per keer bezig met TRE?’ Mijn antwoord: ‘tijdens de drie TRE coachsessies, leer je ook een snelle manier om spanning kwijt te raken. Binnen TRE heet dat: ontladen. Oftewel spanning laten afvloeien door trillen en beven. Met de versnelde manier duurt een sessie bij jou thuis zo’n 20 minuten. Je doet het zo’n 3 à 4 keer per week voor een optimaal resultaat. Na verloop van tijd zet je TRE in als je het nodig hebt. Je voelt vanzelf wanneer dit moment is aangebroken. Je lichaam geeft dan signalen af. Bijvoorbeeld als je merkt dat je migraine weer terugkeert als je een tijdje geen TRE deed. Of dat restless legs/rusteloze benen syndroom weer opspeelt. Of dat je minder goed slaapt. Dan weet je hoe laat het is!

Chronische stress na een toxische relatie oplossen 1

Hoe dit mechanisme je gelukshormonen prikkelt

Je denkt misschien: ‘hoe kan zoiets simpels als trillen mij weer prettig en ontspannen laten voelen?’ Nu… het trillen is onderdeel van een mechanisme dat door je hele lichaam gaat en ook je brein bereikt. Het geeft een signaal af aan je hele systeem, waardoor je zenuwstelsel wordt gereset. Hierbij breken hormonen zoals cortisol en adrenaline af. Gelukshormonen zoals serotonine, oxytocine en endorfine krijgen ruim baan om hun werk te doen in jouw lijf.  

Neem de macht terug. Herover je ontspanning!

Ik gun elke vrouw haar rust en ontspanning. Zeker na een uitdagende en uitputtende periode. Zet de eerste stap. Keer terug bij jezelf. Leer spanning los te laten in je lichaam. Hoe voelde het ook alweer om helemaal ontspannen te zijn? Weet je het nog? Je kan dit bereiken. Ik begeleid je daarbij.

Stel dat je nog wat vragen hebt over TRE. Dan is het handig om even te bellen of te mailen. Ondertussen lees je nog wat over TRE. Zodat je begrijpt hoe het werkt.

Chronische stress na een toxische relatie oplossen 2

Irene Schaap TRE Provider 2

Hartelijke groet, Irene Schaap