Hoe herstel je van stress en de dagelijkse beslommeringen?

Ontspanning is een van de beste manieren om te herstellen van de stress en van de eisen die zelfbeheersing dag in, dag uit, aan je stelt. Ik heb het over de wilskracht om de reep chocolade die in de kast ligt te lonken, te weerstaan en gezonde keuzes te maken. De zelfbeheersing om niet alles wat in je hoofd opkomt uit te kramen. De wilskracht om ongezonde gewoonten te doorbreken en gezonde gewoonten aan te leren. Wat denk je van de zelfbeheersing van momenten dat je je ergens mateloos aan irriteert?

Ben jij een goed geoliede machine die oneindig door kan gaan?

Hoe goed je ook met stress en de dagelijkse beslommeringen kunt omgaan, je bent natuurlijk geen machine die eindeloos door kan gaan. Zelfs al eet je gezond (gevarieerd, niet teveel vlees, veel groenten, wat fruit, volwaardige eiwitten, vezels en langzame koolhydraten), toch moet je af en toe even opladen. Voldoende en kwalitatieve slaap is een ander aandachtspunt.

Onderzoek geeft aan dat je gezonder wordt door te ontspannen

Onderzoek geeft aan dat je gezondheid en wilskracht toeneemt als je elke dag even wat tijd neemt om je te ontspannen. Ik heb het niet over de couch potato die uitgezakt televisie kijkt of een uitgebreide maaltijd met een glas wijn. Waar heb ik het wel over? Soms is een korte oefening namelijk voldoende om even uit de rat race te stappen en tot rust te komen.

Ontspannen bij Coaching Vitaal

Deze beer heeft het heel goed begrepen ;)

Kom tot rust met deze oefening van 5 à 10 minuten 

De oefening gaat als volgt: ga op je rug liggen in de houding waarin je het beste tot rust komt. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Laat je buik rustig op en neer gaan. Als je ergens in je lichaam spanning voelt, knijp dan een paar keer in die spier of span hem aan en ontspan daarna weer. Als bijvoorbeeld je voorhoofd of kaak gespannen is, trek je wenkbrauwen dan hoog op en doe je mond wijd open. Bal je handen en ontspan ze weer. Blijf 5 tot 10 minuten liggen en geniet ervan dat je niets anders hoeft te doen dan ademhalen. Maak hier een dagelijkse gewoonte van, vooral als je veel stress hebt of vaak een beroep op je wilskracht moet doen.

PS Voor jou staat er een hartverwarmende en ontspannende Metta meditatie klaar! Een eeuwenoude oefening om je aandacht te richten op gevoelens van liefde, zelfcompassie en welwillendheid voor jezelf én voor anderen ♥

 Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 6

Hartelijke en ontspannen groet ;) Irene Schaap