Hoe de innerlijke Perfectionist, Pleaser, Criticus en Pusher in je leven een sterke rol spelen

De Pleaser

Je vindt het een uitdaging om binnen je grenzen met je eigen waarden en normen te blijven. Je omgeving (relatie, gezin, werk, opleiding, familie, vrienden) dringt zich gemakkelijk op. Je voelt de innerlijke drang van je Pleaser om tegemoet te komen aan hun wensen en eisen. Wat goed dat je oog hebt voor je omgeving! Waak er alleen voor je eigen behoeften eindeloos uit te stellen of zelfs te negeren. Voor je het weet loop je rond met schuldige gedachten. Voel je je waardeloos en lui.

De Pusher en de Perfectionist

Het deel van je persoonlijkheid die alles onder druk zet is de Pusher. Het kan altijd nog beter, sneller, mooier, completer, enzovoort. Daarnaast neemt je innerlijke Perfectionist de leiding over je doen en laten. Op zich is het prima te streven naar uitmuntendheid. Maar iemand moet jouw innerlijke Perfectionist duidelijk maken dat perfectie niet bestaat.

Je bent geneigd om werk en activiteiten naar je toe te trekken (iemand moet het toch doen). Je voelt je hierdoor nodig en nuttig. Mijn complimenten! Wat een mooie instelling om je ogen niet te sluiten voor wat er gedaan moet worden. Alleen waar is de balans? Is het voor jou nog mogelijk om puur voor je plezier iets te doen? Last je momenten van rust en bezinning in je leven in? Of dender je maar door?

De Criticus

Het deel dat zich de hele dag door laat horen is de stem van je innerlijke Criticus. Dit deel bemoeit zich overal mee en laat zelden een positieve boodschap horen. Dit alles kost je veel energie. Het voelt alsof het nooit goed genoeg is en je nooit het punt bereikt dat je echt tevreden bent.

Hoe dit alles zijn weerslag heeft op je lichaam

Van binnen voelt het wankel en sta je onder druk. Je piekert en denkt graag uitgebreid vooruit bij toekomstige activiteiten. Het voelt vaak gejaagd, geïrriteerd en onrustig. Meestal ervaar je dat ook in je lijf. Zoals een versnelde hartslag, een gevoelige maag of buik, hoofdpijn, zwaar gevoel op de borst, een gespannen keel.

Hoe je overprikkeling opmerkt

Wanneer de innerlijke druk en de druk van je omgeving uit de hand loopt, werkt dat automatisch door in je geestelijke en lichamelijke gesteldheid. De aanleiding ligt met name bij momenten dat je gevoelsmatig de controle verliest en je je overvallen voelt door emoties. Je valt dan terug in een toestand van verwarring. Je voelt je moe en alleen. Je hoofd is een zeef. Je denkt: ‘Laat mij maar met rust’. Het kost je moeite om weer terug te keren naar de dagelijkse activiteiten.

Jij hebt ZEN nodig in je leven

Elk mens kan in zijn of haar leven weleens wat hulp gebruiken. Juist bewuste (en kritische) en perfectionistische mensen (die graag geven) vinden het lastig om actief hulp in te roepen. Want dat klusje klaren zij zelf wel! Leef je met het idee dat het leven je een levensles voorschotelt? Dat is een prachtige instelling waar naar mijn idee waarheid in schuilt. Echter… neem de signalen serieus wanneer bepaalde thema’s in je leven telkens blijven terugkeren.

Warm, wijs en Zen brenger

Als je de behoefte voelt, breng ik zen terug in je leven. Ik luister samen met jou naar de verhalen van je innerlijke delen. Deel mijn wijsheid en warmte met jou. Je leert jezelf op een andere manier kennen. Je leert ondersteunende technieken en methoden in te zetten bij uitdagende situaties. Met mijn begeleiding laat je stukje-bij-beetje spanning los. Thuis ligt straks voor jou ook een geruststellend zelfzorgmiddel onder handbereik klaar. Een natuurlijke methode om telkens zen in je leven terug te brengen.

 4logotrenetherlands

Coaching Vitaal en TRE Praktijk zijn aangesloten bij TRE Nederland.

Kijk mee in de spiegel van Irene

De praktijk is open voor individuele lessen en behandelingen.
Voor meer informatie m.b.t. leidraad Covid-19/Corona
verwijs ik naar deze brief: cliëntenbrief.