Als stoppen met roken niet lukt

In dit artikel lees je over de ervaringen van stoppen met roken in mijn praktijk. Waar lopen veel mensen tegenaan en welke mogelijkheden biedt een alternatieve methode om te stoppen met roken?

Stoppen met roken kan een opgave zijn

In de gesprekken met cliënten en deelnemers die wilden stoppen met roken kwam een ding duidelijk naar voren. Iedereen wilde dolgraag stoppen (hoewel er wel weerstand is), maar schrokken terug voor het idee om de houvast van het roken in hun leven te moeten missen. Sommige mensen hadden verslavingen als cocaïne en alcohol achter zich kunnen laten… maar het stoppen met roken bleek een lastige opgave. Ik ga je uitleggen waarom dat zo is.

Psychologie en deelpersonen

Mijn achtergrond is hypnotherapeut en deze expertise neem ik graag mee in mijn programma’s en behandelingen. Op een gegeven moment ontdekte ik de samenwerking met ons omringende ondersteunende energieën. Even een zijstapje als ik uitleg dat binnen de psychologie het werken met deelpersonen een methode is om de complexe innerlijke wereld van mensen te doorgronden en therapeutisch toe te passen. Dit wordt binnen de hypnosewereld ook veelvuldig en succesvol toegepast. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat deze deelpersonen gepaard gaan met energie en ik ben in staat met deze energie samen te werken.

Roken blijkt een energie te zijn

Als je er vanuit gaat dat alles in essentie energie is, kun je dit uitgangspunt gebruiken om mee te werken. Tijdens de intakegesprekken maakten mijn deelnemers kennis met hun energie van het roken. Onder mijn begeleiding ontmoetten zij hun maatje of maatjes. Vaak bleken het verzamelde energieën te zijn die zij gedurende het leven opbouwden.

Blauwdruk stoppen met roken programma Instagram bericht 1

Roken is een maatje

Ik geef je vier voorbeelden van energieën/deelpersonen die zich onder mijn begeleiding kenbaar maakten bij de deelnemers van de intake.

Wat opvalt is de goede intentie van het roken. Veel mensen ervaren roken als iets schadelijks en vervelends. Toch doe je de rol van het roken daarmee tekort. Want het roken staat voor veel mensen klaar om hen te ondersteunen in spannende, drukke en uitdagende tijden en momenten. Het vanuit een ander perspectief kijken naar de rol van het roken in je leven, gaat je helpen bij het stoppen met roken. Immers deze deelpersoon van het roken is een onderdeel van jouzelf. Erkenning en compassie met alle delen van jezelf, brengt je bij zachtheid voor jezelf. Een zachte en welwillende houding helpt je om goed voor jezelf te zorgen. Deze houding geeft je een beter uitgangspunt om nieuwe hulplijnen in je leven te halen, die je helpen in uitdagende tijden en momenten. Daarmee is het gemakkelijker om van het roken afscheid te nemen.

Deze deelpersonen roken kwamen in beeld bij de intake:

  • ‘Als een bondgenoot sinds 25 jaar die verdeeld is in twee deelpersonen: twee oma’s waarvan een met een zware geladen energie en een andere met een lichte en liefdevolle energie’. Deze oma’s ondersteunden de deelnemer op allerlei gebieden in haar leven. Ze waren verbonden aan het roken.
  • ‘Roken is 30 jaar een vriendin, een vrouw met lange zwarte haren’. Iemand waar de deelnemer naar opkijkt, die er is op momenten van spanning voor het onbekende. Een energie die invulling geeft voor alles waar zij behoefte aan heeft. Mysterieus, neutraal om te worden wat zij wilt, welwillend en staat aan haar kant.
  • ‘Roken is een hele goede vriend geworden die er voor je is tijdens ups & downs. Roken is een wolk die heel gemakkelijk energieën absorbeert. Roken staat voor een moment voor jezelf, even op adem komen, helpt bij stress, een vlucht uit de werkelijkheid, ontsnappen aan...’
  • ‘Het roken voelt als een rond en transparant ding, een soort ballonnetje. Het voelt als het laatste stukje van wat je wél mag. Er zit ook angst: als ik stop met roken heb ik niets meer. Een leegte’ (wat zit er in de leegte?).

Als je in één keer cold turkey stopt met roken

Sommige mensen die eerder probeerden te stoppen met roken gaven aan dat zij toen een rouwproces ingingen. Op zich is dat logisch want je neemt afscheid van iets belangrijks in je leven. Het probleem was dat deze mensen in één keer stopten en dat maakte bij hen zoveel los waardoor zij zich overspoeld voelden en het stoppen met roken alleen maar veel negativiteit opriep. Waarop zij vervolgens weer gingen roken om dat vervelende negatieve gevoel kwijt te raken. Deze negativiteit hoeft trouwens niet te gelden voor alle mensen die in een keer stoppen met roken. Pieter van den Berg stopte april 2022 door middel van hypnose en dat heeft hem heel goed geholpen. Hij is nog steeds niet-roker. Lees hier zijn succesverhaal.

Caroline Rademakers

....Het is een uniek programma, dat coaching, hypnose, meditatie, zelfonderzoek en spiritualiteit samen brengt. Zo ontzettend liefdevol samen op zoek naar de redenen om te roken en de hulpbronnen in jezelf om er mee op te houden. Hierdoor verandert op een zachte maar wezenlijke manier je verhouding met roken en kun je het gaan loslaten. Ze stond naast me en droeg me, samen met de groep, naar de stopdatum. En het is gelukt. Ik ben enorm dankbaar!

Annemiek Stravers uit Alphen a/d Rijn 

...Het is nu eind mei 2022, als ik nu terug kijk is het mij heel erg mee gevallen en heb nog steeds niet gerookt, natuurlijk heb ik wel moeilijke momenten maar deze gaan zo weer over. Ik ben dan ook met recht heel trots op mijzelf. Voor mij was dit de perfecte methode, heel vriendelijk en mild! Irene ontzettend bedankt voor je goede begeleiding en je tomeloze inzet tijdens en ook na de cursus.

Lees hier de volledige succesverhalen van Caroline en Annemiek.

Wat je rook energie je vertelt

Het luisteren naar wat jouw rook energie te vertellen heeft, levert je waardevolle inzichten op. Goede vragen om te stellen: waarom is het in je leven? Hoe voelt de energie aan en waar is het allemaal mee verbonden in je leven? Binnen het programma Blauwdruk Stoppen met roken ga je zelf ook kennismaken met je rook energie en andere deelpersonen die onderdeel uitmaken van je innerlijk. Je merkt dat het roken is verweven met je hele leven. Niet alleen de lastige momenten worden door de energie opgevangen maar ook de leuke en fijne momenten. Zoals een sigaret roken in de zon in de tuin of het vieren van iets dat je gelukt is.

Je hoeft je niet te schamen

Waar je in je leven veel aandacht aan besteed, merk je dat hieruit krachtige energieën ontstaan. Zo ook groeit de deelpersoon cq energie van het roken. Energie is overal… Denken is energie. Emoties is energie. Je hart straalt elektromagnetische straling uit die veel krachtiger is dan je hersenen. Door alle cellen van je lichaam stroomt een levenskrachtige energie. De aarde, de bergen, het water, de bomen, planten en bloemen, alle dieren… al het leven op aarde bestaat uit energie. Je hoeft je dus niet te schamen als je graag rookt. Het geeft alleen aan dat je een mens bent. Elk mens heeft gewoonten om zijn of haar behoeften te vervullen. De een minder wenselijk dan de ander. Sommige gewoonten hebben een meer schadelijke uitwerking, roken is er een van.

Over gewoonten

Mensen die intensief sporten worden vaak bewonderd. Toch kan zich ook daar een plaatsvervangende behoefte verschuilen. Naast een verscholen behoefte kan het ook een coping mechanisme zijn, een manier om te dealen met spanningen. Het bewegen zorgt voor het kwijtraken van opgebouwde lichaamsspanning door stress. Ook het verdringen van emoties en gevoelens door het opzoeken van allerlei drukke activiteiten is een manier om hiermee te dealen. Dit kan een gewoonte worden. Naarmate de druk oploopt wordt het steeds spannender om de emoties op een gezonde manier gewoon te ervaren.

Koopzieke mensen die online alles kopen wat los en vast zit, gebruiken het fijne gevoel dat tijdelijk optreedt om ergens een onbewuste behoefte te vervullen. Heel hard werken kan ook een belonend gevoel geven. Net zoals eten of drinken.

Als je begrijpt waarom je rookt, door je bewust te worden van de onderliggende motieven, kun je pas echt hiermee gaan dealen.

Roken en stress

Stress is een verzamelnaam voor alles wat iemand boven het hoofd groeit. Het roken is voor jou een fijn maatje dat je in rook hult, zodat alles wat vager en zachter wordt. Bij stress is het roken een afleiding die rust geeft. Alleen al het rustig in- en uitademen van de rook is een ritueel op zich. Als je stress voelt en je sigaretten en aansteker liggen vlakbij, rekent jouw brein erop dat je er eentje opsteekt. Zo is jouw brein jarenlang door jezelf getraind. Dus is het van belang om je bewust te worden van jouw specifieke stressmomenten. En die liggen meestal minder voor de hand dan je op het eerste oog denkt. Vervolgens ga je bewust alternatieve hulpmiddelen/hulplijnen inzetten in je leven, zodat je op een gegeven moment ermee kunt stoppen, zonder je overspoeld te voelen. De bewustwording en inzetten van deze alternatieven is een onderdeel van het programma. Blauwdruk Stoppen Met Roken is hét programma voor spirituele mensen om liefdevol te stoppen met roken!

Impressie Programma Blauwdruk Stoppen Met Roken

Ben je benieuwd wat het programma inhoudt? Bekijk dan de video die je een impressie geeft van het programma.

Stappenplan programma bekijken

Download het stappenplan van het programma om een indruk te krijgen.

Stappenplan BSMR
Meedoen met het programma

Spreekt deze manier om te stoppen met roken je aan? Wil je instappen op het programma? Informeer wanneer de volgende groep van start gaat en stuur mij een mailbericht.

Heb je nog vragen of twijfels, voordat je je ergens voor aanmeldt? Blijf er dan niet mee zitten. Stuur mij een mailbericht.

Hartelijke groet,

Irene Schaap
Allround hypnosetherapeut en Gecertificeerd TRE® Provider

Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 10