Ken je het verhaal van de gazelle die op de steppe weet te ontkomen aan een leeuw? Vijf minuten daarvoor rende de gazelle nog voor z’n leven! Zijn lichaam vól samengebalde energie. Eén brok explosieve spieren. De gazelle rent wel drie kilometer als het nodig is. Gelukkig voor de gazelle, druipt de leeuw dit keer af. Vervolgens gaat de gazelle liggen en geeft zich over aan een natuurlijk mechanisme. Hiermee raakt het dier de overtollige energie kwijt, die nog in zijn lichaam is opgeslagen. Na enige tijd staat hij op en voegt zich bij de rest van de kudde. Tot het volgende roofdier honger krijgt...

Jij kreeg dit mechanisme van moeder natuur ook bij je geboorte mee. Net als de gazelle. Helaas zijn veel mensen vergeten hoe zij opgebouwde lichaamsspanning kwijtraken.

Terwijl je elke dag spanning in je lichaam opbouwt. In het verkeer. Bij een discussie. Wanneer je iets spannend vindt. Tijdens een presentatie. Vlak voor een examen. Bij een ingrijpend moment. In de stoel van de tandarts. Als iemand iets naars zegt. Als je je verloren voelt. Wanneer iets te moeilijk is. Als je je machteloos voelt. Noem maar op…

Je merkt dit in je lichaam als je je kaken op elkaar klemt. Je schouders optrekt. Je buikspieren aanspant. Een frons maakt. Je vuisten balt. Je billen dichtknijpt. Je adem inhoudt. Continu praat. Je terugtrekt. Bekvecht. Wegloopt. Deuren dicht smijt. Je verdedigt. Je overgeeft.

Soms zijn situaties en gebeurtenissen zo ingrijpend, dat we ons overspoeld voelen. Dit noemen we traumatische gebeurtenissen. Dit bouwt ook spanning op in je lichaam. Die er weer uit moet.

TRE tension releasing exercises bij Coaching vitaal

Veel mensen doen dat niet. Zij vinden het raar om toe te geven aan trillen en beven. Daarbij komt dat we steeds minder bewegen. Daarom hebben veel mensen een strak en gespannen lijf. Van al die opgebouwde spanning. Door dagelijkse stress, chronische stress en ingrijpende gebeurtenissen. 

Kom naar mijn praktijk in Nieuwkoop of Rotterdam en ik leer je om lekker de spanning te laten gaan. Volgens hetzelfde mechanisme als de gazelle gebruikt. Heel zacht en stukje-bij-beetje mag je dagelijkse spanning en oude opgebouwde spanning ontladen. Na een paar lessen doe je het zelf thuis. Ben jij toe aan meer zen in je leven?

 

review Coaching Vitaal en TRE Praktijkreviews tre praktijk en coaching vitaal 3

 

TRE lessen in Nieuwkoop en Rotterdam

 

 4logotrenetherlands

Coaching Vitaal en TRE Praktijk zijn aangesloten bij TRE Nederland.

Kijk mee in de spiegel van Irene

De praktijk is open voor individuele lessen en behandelingen.
Voor meer informatie m.b.t. leidraad Covid-19/Corona
verwijs ik naar deze brief: cliëntenbrief.