Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

Dit artikel gaat over de samenwerking van lichaam en geest. Zit je lichamelijk lekker in je vel, zit je meestal ook op geestelijk vlak op een goede plek. Het tegenovergestelde namelijk dat je geestelijk in zware tijden zit, heeft ook zijn weerslag op je lichaam. Je kan het een dus niet los zien van het ander. Als je een zware tijd achter de rug hebt of er middenin zit. Bijvoorbeeld als je je draai niet kan vinden op je werk. Je voelt je geïntimiteerd door je collega's: 'zij kunnen alles beter dan ik'. Of als je voelt dat je altijd je antwoord klaar moet hebben. Er is een sterke concurrentiestrijd binnen het bedrijf waar je werkt en binnenkort gaan ze reorganiseren, dan heeft dat zijn weerslag op je lichaam.

Je lichaam als een machine

De reguliere geneeskunde gaat vaak nog uit van het idee dat je lichaam een machine is. Gaat er iets ‘kapot’ dan volgen bijvoorbeeld medicijnen of een ingreep in het ziekenhuis. Ik heb een paar jaar geleden zelf een tijdje de afdeling Urologie bezocht in verband met interstitiële cystitis (IC). Dat is simpel gezegd een soort steriele blaasontsteking (zonder bacterie infectie) waarbij de blaaswand geïrriteerd is. Dit wordt ook wel blaaspijnsyndroom genoemd. Ik heb gelukkig geen pijn, alleen ongemak, maar ik ken verhalen waarbij mensen gebukt gaan onder vreselijke pijnen. De oorzaak is onbekend, echter er zijn aanwijzingen die wijzen op een auto-immuunziekte.

Een ziekte zoals interstitiële cystitis als gevolg van trauma en geestelijk lijden volgens arts Gabor Maté

Zonder de vertrouwelijkheid van leden van de groep te schenden, weet ik dat veel mensen die gediagnosticeerd zijn met interstitiële cystitis (IC), een traumatische achtergrond hebben. Zij hebben ergens in het leven iets meegemaakt wat zij met zich meedragen. Je mag stellen dat zij hierdoor in een toestand van chronische stress raakten. De Hongaars-Canadese arts Gabor Maté noemt deze ziekte (IC) ook in zijn boek ‘Als je lichaam nee zegt’. Hij is bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling en trauma's bij kinderen en de mogelijke levenslange gevolgen die ze met zich meebrengen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder auto-immuunziekten zoals reuma, ALS, en MS. Een hoofdstuk heet: 'Bestaat er zoiets als een kankerpersoonlijkheid?'. Hier toont hij duidelijke verbanden aan tussen het ontstaan van kanker en de levens van in hun jeugd beschadigde mensen. 

Beter omgaan met emoties bij coaching vitaal

Het ontstaan van ziekte door het onderdrukken van gevoelens

De titel van Stephen W. Porges zijn boek luidt: ‘De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid over traumabehandeling, sociale betrokkenheid en gehechtheid. Dat op zichzelf vind ik al veelzeggend. In hoofdstuk 7 zegt hij: ‘Als we geen respect hebben voor de responsen van ons eigen lichaam en als we onze inwendige gewaarwordingen wegfilteren, kan dat na verloop van tijd bijdragen aan het ontstaan van ziekte, doordat de neurale tweerichtingsfeedback tussen hersenen en lichaam getemperd wordt.’

Vrij vertaald betekenen zijn woorden dat we een soort van doof worden voor de signalen van ons lichaam richting de hersenen en vice versa. Bedenk daarbij dat 80% aan informatie van het lichaam via zenuwbundels (nervus vagus, een zenuw met vele vertakkingen o.a. naar het ‘buikbrein’) naar het brein wordt gestuurd en 20% vanuit het brein naar het lichaam. Het wegfilteren van inwendige gewaarwordingen gaat over het minder ervaren van lichamelijke belevingen. Voorbeelden: als iets ‘zwaar op de maag ligt’, een bonkend hart, ‘vlinders in de buik’, ademloos zijn van opwinding, etc. Als je het brein en dus je ‘slimme’ hersenen als belangrijkste deel van je lichaam ervaart, mis je een groot deel van de onderliggende informatie die het lichaam communiceert met het brein. Dán ga je makkelijker over je geestelijke en lichamelijke grenzen heen. Dat zorgt voor een lichamelijke en/of geestelijke burn-out.

Gebitsproblemen tijdens periode van stress

Al jaren kom ik bij dezelfde tandarts. Zij geeft aan dat als patiënten een moeilijke tijd doormaken, zij dit altijd terugziet in de mond. Ik heb dat persoonlijk ook zo ervaren. Toen ik een paar jaar geleden met stressvolle zaken moest dealen, was mijn tandvlees en mondslijmvlies veel gevoeliger. Ik ben ook op aanwijzing van mijn mondhygiëniste tandpasta van Weleda gaan gebruiken om mijn mond tot rust te brengen. Zij beaamt dat mensen die op wat voor manier dan ook niet lekker in hun vel zitten, dit direct terug te vinden is in de gezondheid van de mond en het gebit.

Een hectisch en ingewikkeld leven

Als je de kranten openslaat krijg je dagelijks je portie ellende over je heen uitgestort. Bekijk je het nieuws op televisie, idem dito. Het gaat over wat er fout gaat in de politiek. Natuurgeweld. Oorlog. Ziekten. Criminaliteit. Vervuiling. Burn-out/uitputting van de aarde en de mensen. Klimaatproblematiek, smeltende ijskappen. Dan heb je nog je eigen sores. Je gezin dat je aandacht nodig heeft. Je partner die het zelf niet makkelijk heeft op het werk. Je eigen werk waar je de nodige energie en moeite in wil steken. Je ouders die een dagje ouder worden en een beroep op je doen. Je familie die je wil nalopen. Je vrienden die je niet in de steek wil laten. Buren die op je rekenen. Waar is jouw broodnodige moment van rust en bezinning in deze hectische tijd?

TRE tegen buikpijn door stress coaching vitaal

De balans raakt makkelijk zoek

Als de lichaamssystemen samenwerken ben je flexibel om mee te veren tijdens drukke en uitdagende tijden in je leven. Een belangrijke schakel daarin is het kwijtraken van opgebouwde spanning in je lichaam. Door chronische stress, traumatische gebeurtenissen of dagelijkse spanning. Heb jij net als veel mensen ‘achterstallig onderhoud’ op dat gebied? Loop je al een tijdje rond met een lijf boordevol spanning en bouwt zich dat maar op? Zoals vrouwen die als een leeuwin strijden tijdens een vechtscheiding. Dan ga je dat op een gegeven moment merken in je lichaamssystemen. Dat merk je aan signalen van pijn, hoofd/nek/schouder/rugklachten, spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, gevoeligheid voor griep en verkoudheid (verlaagd immuunsysteem), onrust, slaapproblemen, geestelijke klachten zoals angst, vergeetachtigheid, irritatie, boosheid, matheid, somber voelen, minder goed in staat om te kunnen dealen met emoties, etc.

Een natuurlijke manier om opgebouwde spanning in het lichaam kwijt te raken

Wij mensen zijn niet geboren om geestelijk en lichamelijk te blijven ‘hangen’ in stressvolle en trauma gebeurtenissen. Zo zitten wij niet in elkaar! Jij en ik zijn uitgerust met een natuurlijke manier om alle opgebouwde spanning weer uit ons lichaam weg te laten vloeien. Dan heb ik het over spanning door geestelijke mentale en emotionele stresvolle gebeurtenissen, maar ook fysieke spanning door blessures. Dát alles bij elkaar heeft invloed op alle lichaamsystemen zoals het autonome zenuwstelsel dat bijvoorbeeld het kloppen van je hart regelt, je ademhaling en je bloeddruk. Maar ook je spijsvertering, je mentale geestelijke vermogens en gewoonweg lekker in je vel zitten.

Als alles in je lichaam goed samenwerkt

Als alles goed samenwerkt heb je zin om elke dag je bed uit te komen, voel je je gezond, sta je open en nieuwsgierig in het leven en vind je het fijn om je te verbinden met de mensen om je heen. En niet onbelangrijk… je kan tegen een stootje als het leven tegenzit. Want ik ken niemand waarbij het leven altijd fijn, goed en probleemloos is. Iedereen loopt op zijn/haar tijd tegen uitdagingen aan. Dan gaat het erom dat je beseft dat je niet te lang spanning en stress gaat oppotten. Als je nog midden in een moeilijke situatie zit, is er geen ruimte om los te laten. Maar op het moment dat er enige rust is ontstaan, dát is het juiste moment om spanningen weg te laten vloeien. 

Spanning loslaten met TRE bij Coaching Vitaal in Nieuwkoop

Kom naar de praktijk voor enkele TRE® lessen

Ik ben gecertificeerd TRE® Provider (en ik heb nog andere kwaliteiten) en wil jou graag begeleiden om ook die opgebouwde spanning in je lichaam stukje bij beetje kwijt te raken. Je zal merken dat je direct na de eerste les al heel diepgaand ontspannen bent. Zowel lichamelijk als geestelijk. Aangezien het een zelfzorgmiddel is, ga je thuis met de TRE® methode aan de slag. De meeste mensen hebben daar twee tot vier lessen voor nodig. Je krijgt ook allerlei handige tips & trucs toegestuurd waarmee je vertrouwt raakt met TRE®. En ik begeleid jou van A tot Z. Je komt daarvoor naar mijn praktijk in Nieuwkoop voor de (makkelijke) oefeningen en een stukje theorie. En ik onderhoud contact met jou via de telefoon, WhatsApp en mail.

Irene Schaap TRE Provider en Emotiemanager 
Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen