V: Hoeveel lessen zijn er nodig om mij deze methode te leren?

A: Meestal zijn twee tot vier lessen voldoende. Als je al bekend bent met TRE® is een les wellicht voldoende. Twijfel je over het aantal lessen? Neem dan contact met mij op. Als je thuis met TRE® aan de slag gaat, is het fijn om na een paar maanden een losse verdiepende les af te spreken. Er is dan ruimte om op je vragen in te gaan en ik begeleid je verder met het ontladen.

V: Gaat TRE® ook voor mij werken?

A: Omdat TRE® gebruik maakt van een natuurlijk mechanisme om lichamelijke spanning kwijt te raken is er geen reden te bedenken waarom het bij jou niet zou werken. In enkele lessen bouw je het vertrouwen en de kennis op om zelf spanning kwijt te raken. De lessen vinden in een veilige en prettige sfeer plaats met alle ruimte voor jou. Heb je twijfels of het iets voor je is? Stuur mij een bericht om een kennismakingsgesprek af te spreken (via telefoon of Zoom).

V: Ik heb Covid-19/Corona gehad, is TRE® voor mij geschikt?

A: Zeker als je een ziekenhuisopname of zelfs een verblijf op de Intensive Care hebt meegemaakt is het fijn om de spanning die je bewust en onbewust opdoet te ontladen. Ik raad aan individuele lessen af te spreken, er is dan veel ruimte en tijd om in alle rust in te gaan op wat jij nodig hebt.

V: Wordt TRE® vergoed door de zorgverzekering?

A: Nee er is geen vergoeding. Het vraagt een persoonlijke investering voor het aanleren van een methode waar je de rest van je leven gebruik van kan maken.

V: Mijn conditie is niet goed, ik twijfel of TRE® voor mij geschikt is?

A: De zeven oefeningen die worden gedaan om het ontladingsmechanisme een handje te helpen, zijn eenvoudig en worden individueel binnen de mogelijkheden van elke deelnemer uitgevoerd. Je hoeft niet sportief te zijn of lenig.

V: Hoe kan ik mij opgeven voor een groepsles TRE®?

A: Stuur mij een berichtje via de website.

V: Waar kan ik meer te weten komen over TRE®?

A: Op de site van TRE Nederland waar ik ook ben aangesloten, kan je meer lezen over de toepassingen en wetenschappelijke onderzoeken m.b.t. TRE®.

V: Hoeveel tijd ben ik kwijt aan TRE®?

A: De individuele lessen bij mij in de praktijk en de groepslessen duren ca. 1,5 uur. Heb je eenmaal TRE aangeleerd dan is het meestal niet nodig om alle zeven voorbereidende oefeningen te doen. In de meeste gevallen volstaat het om slechts één of twee oefeningen uit te voeren als voorbereiding voor het ontladen. Dan ben je ca. een half uurtje bezig.

V: Hoe vaak raad je aan om TRE® thuis te doen?

A: De vuistregel is om TRE® om de dag te doen, zodat je lichaam een dag de tijd heeft om te herstellen. Dus dat komt neer op 3 à 4 keer per week.

V: Moet ik nog ergens rekening mee houden na het uitvoeren van TRE®?

A: Je kan de volgende dag wat spierpijn voelen door de oefeningen of door het loskomen van vastzittende spanning. Het is fijn om direct na een TRE® les bij mij in de praktijk je agenda wat rustig te houden, zodat je eventuele vermoeidheid beter kan opvangen. Het is goed om voldoende water te drinken voor het afvoeren van de afvalstoffen die loskomen in je lichaam. Dat is een volkomen normale reactie omdat TRE® diep inwerkt op spieren en bindweefsel in je lichaam. Je krijgt voor en na de les informatie toegestuurd met handvatten en houvast voor na een TRE sessie.

V: Wanneer ben ik helemaal klaar met TRE® en is alle spanning uit mijn lichaam?

A: TRE® is een methode waarbij stukje bij beetje alle dagelijkse opgebouwde en oude spanningen van (chronische) stress en kleine en grote trauma’s worden ontladen uit het lichaam. Het ontladen van alle spanning is een persoonlijk proces waar je rustig de tijd voor mag nemen. Na verloop van tijd gebruik je de natuurlijke werking van TRE® voor het onderhouden van een ontspannen, veerkrachtig en gezond lichaam door de spanning van je dagelijks leven af te laten vloeien.

V: Bied je naast TRE® nog andere soorten therapie of methoden aan?

A: Als het lichaam door TRE® meer ontspant en daardoor de energie gaat stromen, kom je meer in contact met wat er in je leeft. Hierdoor kun je in je leven ervaren dat bepaalde emoties boven komen drijven. Het is dan fijn als je wegwijs wordt gemaakt in de wereld van emoties en gevoelens. Hiermee leer je omgaan met emoties zoals boosheid, verdriet, schuldgevoelens en schaamte. In enkele sessies raak je vertrouwt met het onderzoeken en verwerken van de emoties die je ervaart. Dit zorgt voor het makkelijker loslaten van gevoelens die je ervaart. Dit brengt meer rust in je dag. 

V: Wat voor vrouwen begeleid je?

A: Ik begeleid vrouwen die een simpele methode zoeken om na enkele lessen zelf thuis spanning door stress en trauma kwijt te raken. Heb je daarnaast meer begeleiding nodig, bijvoorbeeld om te dealen met gevoelens van verdriet, frustratie of boosheid, dan ben je bij mij in goede handen. 

V: Wat voor iemand ben je?

A: Ik heb een rustige en kalme manier van werken. Bij mij geen opdwepende toestanden. Wat je wel mag verwachten is afstemming op wie je bent en wat je nodig hebt. Daarbij hou ik er rekening mee je zenuwstelsel niet te overprikkelen. Ik neem voor jou altijd de tijd en doe graag iets extra's als dat nodig is. Dat lees je ook terug in de reviews van vrouwen die bij mij in de praktijk kwamen. Ik verdiep mij graag in het werken met energie, het onderbewustzijn en de psyche. Hier lees je meer over mij.

V: Welke hulpmiddelen heb ik nodig om TRE® te doen?

A: Het is handig een yogamat te gebruiken. Maar een zacht tapijt werkt ook. Voor de begeleide lessen hoef je alleen een handdoek mee te nemen. De oefeningen worden op blote voeten uitgeoefend. Trek makkelijke kleding aan waar je in kan bewegen.

V: Ik heb nog nooit van TRE® gehoord… is het erg ‘zweverig’?

A: TRE® is eerder het tegenovergestelde van zweverig. TRE® is een no-nonsens manier om spanning te ontladen, het is toegankelijk voor iedereen, zonder dat je in verhalen hoeft te duiken én je kunt het zelf doen. Het leert mensen hun eigen stress/spanningsniveau te managen.

V: Ik zie dat je gericht bent op vrouwen. Kan ik als man ook TRE® lessen bij je volgen?

A: Ik richt mij in eerste instantie op het begeleiden van vrouwen zodat ze meer ontspannen in het leven staan. Maar ik zie ook de behoefte van mannen om deze methode te leren waarmee zij spanningen kwijtraken. Stuur mij een bericht als je interesse hebt. Ben je vrouw en heb je voorkeur voor groepslessen met vrouwen? Informeer dan even naar de mogelijkheden.

V: Mijn vraag staat hier niet tussen...

A: Blijf niet met je vragen zitten en stuur mij een mail- of WhatsApp bericht.

Irene Schaap TRE Provider 2