Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

Je grenzen behoorlijk oprekken, richting een burn-out

We ervaren allemaal weleens dat we over onze grenzen heengaan. Doordat anderen onze grenzen niet respecteren of doordat wijzelf onduidelijk zijn over onze grenzen. De meest effectieve methode om dichter bij jezelf te blijven en je grens niet te overschrijden is zelf je macht te gebruiken en duidelijker te worden. In de blog van vandaag ontrafel ik een stukje werkgerelateerde problematiek. Stel dat je een workaholic bent. Iemand die zijn ziel en zaligheid steekt in werken. Het is jouw uitdaging om alles perfect te doen. Je wilt je kennis & kunde in je werk steken. Je wilt bijdragen aan de missie van het bedrijf waar je voor werkt. Je wilt dat je team trots op je is. Je verdient er je boterham mee en je krijgt bevestiging van je persoonlijke en vakinhoudelijke kwaliteiten. Oké… ik daag je nu uit… en vraag je om je voor te stellen dat het werk dat je doet, komt te vervallen. Zomaar van de ene op de andere dag moet je stoppen met het werk.

Onderzoek je gevoelens

Vervolgens vraag ik je om de gevoelens die boven komen drijven niet naast je neer te leggen, maar op papier op een rijtje te zetten. Wat komt er bij jou aan de oppervlakte? Onrust, onveiligheid, angst, paniek, boosheid, verlamdheid of wil je er niet eens aan denken? Misschien ervaar je zelfs opluchting en rust omdat je altijd op je tenen loopt op het werk? Ga nu eens je rijtje af en nodig het eerste gevoel uit op een stoel. Zoek eerst een rustig plekje in huis, neem een paar rustige ademhalingen en richt je naar binnen. Goed… bedank het gevoel dat het er is en ga in gesprek met dit deel van jou. Want het is een deel van jou.

Misschien vind je het helemaal niet fijn om dit gevoel te voelen en wil je het liever helemaal niet uitnodigen. Maar als je het wel uitnodigt, kun je wat leren over jezelf. In het gesprek vraag je hoe het deel heet, waarom het er is, wanneer het is ontstaan, of het samenwerkt met andere delen? Misschien heeft het een kleur, een geur, een vorm, een textuur, een geluid? Welk deel van jou kan helpen om dit gevoel meer in balans te krijgen? Zoals ontspanning kan helpen om onrust in balans te krijgen. Of geruststelling kan helpen om angst in balans te krijgen. En moed kan helpen als je meer zelfvertrouwen nodig hebt.

Ontdek de grenzen van een workaholic bij Coaching Vitaal in Nieuwkoop en Rotterdam

Een helder beeld over je motieven

Als je alle punten van je lijst op deze manier hebt doorvoeld, krijg je ineens een helder beeld van de motieven van je werkgedrag. De geforceerde stelling dat je werk ineens wegvalt, zorgt ervoor dat je onderliggende gevoelens in beeld kan brengen. Ook kun je tot de ontdekking komen dat je meer ontspanning en rust nodig hebt. Waarschijnlijk is het ook goed om meer op zoek te gaan naar dingen die te maken hebben met plezier, speelsheid, onbezorgdheid, vrolijkheid, lichtheid, eenvoud, verbinding, liefde, acceptatie en vertrouwen.

Overwerktheid en burn-out

Als we onszelf overwerken, kunnen we allerlei onderliggende redenen hebben om dit gedrag in stand te willen houden. De bovenstaande oefening kan dit meer zichtbaar maken. Besef je ook dat je lichamelijke klachten kunt krijgen door over je eigen grenzen heen te gaan? Je hoofd met je brein is verbonden met je lichaam. Het is één geheel. Als jij dag in dag uit over je eigen grenzen heen gaat, dan past jouw lichaam zich aan. Je wilt immers blijven werken en je wilt geen aandacht schenken aan vermoeidheid, stijve schouders/nek en andere verschijnselen van urenlang gefocust achter je bureau zitten (of een andere plek). Je maakt duidelijk met je gedachten dat je niet langer luistert naar je lichaam. Omdat dit jouw behoefte en wens is, zal je lichaam dit uitvoeren. Uiteindelijk ben je nog voornamelijk in je hoofd aanwezig en is er geen goed werkende verbinding met je lichaam.

Hoe onderdrukken van emoties zorgen voor klachten op psychisch of lichamelijk gebied

Wist je dat onder lichamelijke of psychische klachten onderdrukte emoties kunnen liggen? Jouw superintelligente brein wil jou immers altijd veilig houden. Overleving is het aller allerbelangrijkste. Dus zodra er emoties in je onderbewustzijn leven die op een of andere manier een scherp randje hebben, zorgt je brein voor een TRUC. De truc is jou afleiden. Het ontwikkelt een bepaalde klacht zoals rugklachten of hoofdpijn. Of het ontwikkelt een bepaald angstgevoel. Op die manier leid je brein jouw aandacht weg van de emoties met scherpe randjes. Daarom krijgen emoties bij mij in de praktijk ook de aandacht die zij verdienen. Op een respectvolle en behapbare manier. 

Je kunt je lichaam niet meer lezen

Je bent eigenlijk grenzeloos geworden en de signalen die je lichaam geeft, komen niet meer bij je binnen. Je hebt het buitenspel gezet. Het wordt lastig om te voelen of je moe bent en moet gaan ontspannen of dat je moe bent en moet gaan slapen. Omdat je grenzeloos bent is het moeilijk om aan te voelen wanneer het genoeg is. Waarschijnlijk heb je een goed ontwikkelde innerlijke criticus, perfectionist en pusher. Een ijzersterk trio… maar ook je grootste valkuil waardoor je gemakkelijk in een vicieuze cirkel kunt komen.

Als je lichaam en je geest op zichzelf staan, is het moeilijk om te vertrouwen op jezelf. Je intuïtie zakt steeds verder weg. Je zult steeds vaker de bevestiging buiten jezelf willen halen. Er is angst om te falen en niet te voldoen aan de externe bevestiging. Die bevestiging heb je eigenlijk voor jezelf gecreëerd en projecteer je op je omgeving. Sommige werkgevers selecteren graag dit soort werknemers en maken er schaamteloos misbruik van.

Ben je zelf een ZZP’er of eigenaar van een bedrijf met personeel? Herken je iets in dit verhaal en zie je duidelijker dat je trekken hebt van een workaholic? Voorkom een burn-out en kom op tijd op voor jezelf. Er is meer dan alleen werken. Er is de natuur om van te genieten, de mensen in je omgeving om mee te verbinden. Er liggen nieuwe uitdagingen en mogelijkheden aan je voeten. (H)erken je gevoelens en herstel het contact met je lichaam. Word weer één met jezelf en leef niet vanuit angst, maar vanuit liefde voor jezelf.

Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 10

Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen