Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

In deze blog ga ik dieper in op het fenomeen van de frozen shoulder. Het schijnt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor te komen. Lees hier mijn persoonlijke ervaring met deze pijnlijke vorm van schouderpijn. Ook deel ik met jou mijn visie over hoe een frozen shoulder kan ontstaan.

Feiten over de frozen shoulder

Op internet vond ik terug dat het vaker voorkomt bij vrouwen tussen de 40 – 60 jaar. In mijn speurtocht op internet vond ik terug dat het vaker voorkomt bij mensen met medische aandoeningen zoals diabetes mellitus, een snel of langzaam werkende schildklier, de ziekte van Parkinson en sommige hart- en vaatziekten. Er is sprake van een ontsteking van het gewrichtskapsel waarbij verdikking en verkleving kan optreden, wat een stekende pijn kan veroorzaken. Dit kan zorgen voor beperking van de bewegingsvrijheid van de schouder.

De oorzaak van een Frozen Shoulder is vaak onduidelijk

Naast de verbanden met de medische aandoeningen die ik eerder beschreef, kan het ontstaan na een val of een ongeluk. Het kan ook spontaan optreden. De huisarts en de fysiotherapeut vinden dan geen oorzaak van je klachten terug. In mijn praktijk begeleid ik ook regelmatig vrouwen die in hun leven chronische spanning ervaren en willen leren om die spanning weer kwijt te raken. Ook opvallend veel vrouwen met kaak/nek/schouder/rugklachten, waaronder frozen shoulder.

De ontwikkeling van mijn frozen shoulder

In 2009 werk ik met plezier in een sales ondersteunende functie bij een ICT bedrijf als na een reorganisatie mijn detacheringscontract wordt beëindigd. Daarna ga ik aan de slag bij een ander onderdeel van het bedrijf. Helaas pakt dat voor mij heel vervelend uit. Ik vind weinig aansluiting bij mijn nieuwe collega’s en inhoudelijk past het werk niet bij mijn kennis en ervaring. Het bedrijf besluit om mijn contract te verlengen, waardoor ik mij vastgezet voel. Het is economisch een lastige tijd. De banen liggen niet voor het opscheppen. Als ik vertrek heb ik geen recht op een uitkering.

Een gouden kooi… maar zwaar ongelukkig

Elke maand komt er een mooi salaris binnen, maar ik ga er langzamerhand aan onderdoor. Er heerst zoveel ontevredenheid en onrust op de afdeling waardoor de sfeer vaak om te snijden is. Ik ga met tegenzin naar mijn werk en hou mijzelf daar overeind met energiedrankjes en lunchpauzes waarbij ik lange stukken wandel om stoom af te blazen (hiermee raak ik ook wat opgebouwde spanning kwijt). Ik merk dat ik last krijg van mijn rechterheup. Het is op een gegeven moment zo erg dat ik niet meer normaal kan lopen. En ik krijg steeds meer klachten in mijn nek- en schoudergebied. Tot op een dag ik wakker word en mijn linkerschouder niet meer kan bewegen. Hij zit helemaal vast en ik kan niet eens overeind zitten in bed. De huisarts komt langs om de behandelopties door te nemen.

Frozen shoulder door conflict op werk

Hoe gaat het verder met mij?

Uiteindelijk vertrek ik bij het bedrijf en vind na enkele maanden een nieuwe baan. Ik zie heel duidelijk dat mijn lichamelijke klachten zich door alle stress van kwaad tot erger in mijn lichaam ontwikkelden. Mijn heup is door een fysiotherapeut op heel pijnlijke wijze in enkele behandelingen los gemasseerd. Voor mijn schouder kom ik na wat omzwervingen terecht bij iemand die masseert, maar ook kijkt naar triggerpoints. In de tijd dat ik op zoek ga naar een nieuwe baan, fiets ik alle ellende eruit en dat doet mij ook goed. Het is nu juli 2022 en op werkgebied is alles ten goede veranderd. Mijn frozen shoulder is gelukkig nooit teruggekeerd.

Hoe kan stress bijdragen aan een frozen shoulder?

Terugkijkend op die zwarte tijd in mijn werkende leven zie ik dat de spanning te hoog oploopt. Ik kan geen kant op, zo voelt het voor mij. Elke werkdag breng ik mijn dochter naar de voorschoolse opvang om mij daarna schrap te zetten voor de werkdag die voor mij ligt… Ik ben van nature positief ingesteld. Dus het duurt enige tijd voordat gevoelsmatig alle poten onder mijn stoel zijn weggezaagd. Er is een enorme weerstand waarbij ik mij niet gewaardeerd, niet gezien en niet gehoord voel. De weerstand manifesteert zich in het vastzetten van mijn kaken, nek- en schoudergebied. De stress zorgt voor een vecht- en vluchtreactie waarbij mijn spieren zich spannen. Maar omdat ik geen kant op kan, reageert mijn lichaam door in een freeze te gaan. En wel letterlijk… in een frozen shoulder. Als je in een toestand van freeze verkeert, lijkt het alsof je van buiten heel kalm en rustig bent, echter binnen het zenuwstelsel heerst een grote spanning.

Boekentip: Begrijp je van Peter Heijligerberg - een behandelboek voor medische niet verklaarbare lichaamspijn.

Hoe kan stress heupklachten geven?

Op het moment dat ik mij tijdens een werkdag schrap zet en stress en spanning ervaar, spannen de twee grote lendespieren (PSOAS) zich aan. Zij verbinden het bovenlichaam met het onderlichaam. De massieve PSOAS spieren worden ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd. Bij oplopende emoties die als stressvol worden ervaren, zijn het deze spieren die zich in het lichaam als eerste aanspannen. Alle verzamelde energie wordt vervolgens gebruikt om te vechten- of te vluchten. Dat is mooi als ik mijn collega’s een knal voor hun kop had willen geven. Of had willen uitschelden. Zelfs als ik met de deur had willen smijten. Aangezien dat geen optie was (ik ben beschaafd), blijft de spanning bestaan en vindt geen uitweg. De spanning die zich daardoor geleidelijk aan in mijn PSOAS opbouwt, zorgt voor allerlei klachten. De PSOAS is bijvoorbeeld verweven met de heup-beenspier (iliacus). Het wordt vaak de heup-lendespier genoemd. Vandaar dat ik klachten kreeg aan mijn rechterheup.

Hoe kan stress klachten geven in nek/schouders/kaken?

Na verloop van tijd kan de PSOAS uitgeput raken. De spanning van sterke ervaren emoties slaat zich dan op in bindweefselstructuren (fascia) in het lichaam. Als je nagaat dat je gehele lichaam is opgebouwd uit deze fascia, kun je ook nagaan dat je overal klachten ontwikkelt. Daarbij deelt de monnikskapspier (die als een sprei over je schouders ligt) dezelfde aanhechting met de PSOAS, namelijk de 12e borstwervel. Aangezien alles met elkaar verbonden is…

Door wat voor leven ben jij gevormd en hoe reageer jij op situaties?

Mijn levensverhaal is natuurlijk breder dan de rottijd bij het bedrijf. Net zoals het verhaal van jouw leven vele lagen kent. Ons autonoom zenuwstelsel dat zorgt voor o.a. de hartslag, de ademhaling, de bloeddruk, de stressrespons en de communicatie met alle organen en ons brein, is gevormd en reageert door al onze ervaringen in het leven. Dat maakt dat we allemaal op een bepaalde manier reageren als er bij ons ‘op bepaalde knoppen wordt gedrukt’. Reacties zoals een bonkend hart, het warm krijgen, boosheid voelen, verdrietig worden, pijn in je buik voelen, je onrustig voelen, snel ademen, je eenzaam voelen terwijl je niet alleen bent, willen schelden, de deur hard dichtgooien, de trap op wegrennend van een situatie, je wanhopig voelen, enzovoort.

aanpak stress corona bij coaching vitaal

Emoties tegenhouden in je vroege jeugd

In je vroege jeugd kan zich een patroon ontwikkelen waarbij je bepaalde emoties niet wil voelen/ervaren door bijvoorbeeld je ademhaling in te houden of je middenrif aan te spannen. Je mag stellen dat je lichaam ‘het leven’ met zich meedraagt. Zoals de internationaal vooraanstaande trauma deskundige Prof. Dr. Bessel van der Kolk het verwoordt: ‘The Body Keeps the Score’, oftewel trauma laat sporen na in het lichaam.

70% maakte iets traumatisch mee

Een onderzoek uit 2015 waar 68.894.000 volwassenen in 24 landen verdeeld over zes continenten, 29 mogelijke traumatische gebeurtenissen kregen voorgelegd, bleek dat 70% een of meerdere traumatische gebeurtenissen had meegemaakt. Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis uit het verleden zoals een ongeluk, gepest worden, scheiding, een geliefd persoon verliezen, ziekte, je baan verliezen tot misbruik, oorlog en natuurgeweld. Het is een onzichtbare wond in je ziel (en in je lichaam): niet te zien, maar wel te voelen. Veel mensen hebben dergelijke gebeurtenissen mentaal/verstandelijk verwerkt, maar realiseren zich niet dat het ook in hun lichaam is opgeslagen.

De gevolgen van traumatische gebeurtenissen

Na lichamelijk trauma zoals een val, een ongeluk, een blessure of een medische ingreep kan in het lichaam fragmentatie ontstaan. Een bepaald deel van het lichaam lijkt dan afgesplitst van het geheel. Hetzelfde kan gebeuren na traumatische gebeurtenissen waarbij sprake is van geestelijk lijden. Door onbewuste processen raakt daarbij het lichaam ontregeld. Ook extreem sterke en regelmatig herhaalde emoties zetten zichzelf in het lichaam vast.

Wat door trauma bevroren is weer laten stromen

Bij mijn ouderlijk huis was het ook niet altijd rozengeur en maneschijn! Net als bij veel andere mensen trouwens. Had ik als kind, als vrouw, als moeder maar werkende manieren gevonden om mijn spanningen te ontladen! Ik loste dat voornamelijk op met een glas wijn of een ontspannend jointje. Ook sporten en andere activiteiten brachten mij niet wat ik echt nodig had. Tot mijn lichaam in 2018 er klaar mee is. Na een hypnosessie door een deskundige collega die mij als oefencliënt inzet, komt er een enorme spanning vrij die een uitweg zoekt. Na wat zoeken op internet kom ik uit bij TRE, oftwel Tension Releasing Exercises. Deze methode die werkt volgens een mechanisme van Moeder Natuur, zorgt voor een doorbraak waardoor mijn lichaam vanuit een bevroren staat gaat ‘ontdooien’, vervolgens gaat stromen en tot leven komt.

Gecertificeerd TRE Provider: een lichaamsgerichte methode om spanning kwijt te raken

Intussen doe ik TRE alweer jaren enkele keren per week. Intussen ben ik zelf gecertificeerd TRE Provider, zodat ik andere vrouwen kan helpen om hun spanningen kwijt te raken! Ik merk dat mijn nek- en schoudergebied heel duidelijk reageren als er dingen gaande zijn in mijn leven. Net als iedereen heb ik ook uitdagingen die op mijn pad komen. Van weggesleept worden met een kapotte auto, nieuwe cliënten aantrekken voor mijn praktijk, tot het reilen en zeilen van een gezin met een echtgenoot en een dochter. (Schoon)ouders waarvan de jaren gaan tellen… Vrienden en kennissen die ook zo hun eigen sores hebben. Die spanning en stress stoffen (zoals adrenaline en cortisol) die ik opbouw door ‘het leven’ raak ik telkens weer kwijt door TRE te doen. Ook spanning die is opgeslagen in diepe weefsels raak ik geleidelijk aan kwijt. Het zorgt er bij mij voor dat ik beter slaap, mijn werk kan blijven doen en geestelijk en lichamelijk veerkrachtig blijf.

Spanning loslaten bij coaching vitaal 7

Elke vrouw heeft haar eigen verleden, haar eigen patronen en haar eigen klachten

Niemand heeft precies hetzelfde meegemaakt als jij. Zelfs als je zussen en broers hebt, ervaar je dat zij vanuit een ander perspectief naar het leven kijken binnen het gezin waar je opgroeide. De vrouwen die naar mijn praktijk komen hebben bijna allemaal stressvolle perioden of traumatische gebeurtenissen doorgemaakt. Zoals een (vecht)scheiding. Zij komen met allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. TRE vormt een hele mooie schakel in de levens van deze vrouwen. Een schakel die leidt naar rust en ontspanning. Een fundament waar je op voort kan bouwen. Een onmisbare schakel… want het is ook in jouw DNA ingebakken om op die manier je lichaam weer vrij te maken van spanning. Waardoor je weer verder kan. Waardoor je de uitdagingen van jouw leven beter kan dragen. En tegelijkertijd al die oude opgeslagen spanning stukje bij beetje kwijtraakt.

Andere schakels om je fundament verder op te bouwen

TRE® maakt gebruik van een noodzakelijke respons om niet te blijven hangen in trauma en (chronische) stress en spanning. In de praktijk begeleid ik met emotiemanagement ook vrouwen die het moeilijk vinden om te dealen met negatieve emoties waar zij telkens door overvallen worden.

Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 10

Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen