Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

In dit blog lees je over emoties en gevoelens. Ik vraag je zelfs om je emoties te vergroten! In de herfst en winter richten wij ons meer naar binnen. Wij maken ons allemaal op voor seizoenswisselingen. De natuur trekt zich langzamerhand terug en ook wij veranderen mee. We passen ons aan en bewegen mee. Door de lagere temperaturen trek je een vest aan en een paar warme sokken. Je krijgt meer trek in stoofpotten en stamppotten. Gaandeweg worden de dagen korter en de avonden en nachten langer. Sommige mensen ervaren in de herfst en winter meer 'ongewenste emoties'.

Je aandacht keert zich naar binnen

We hebben de neiging ons meer terug te trekken in onze huizen. Dat kan ervoor zorgen dat we onze aandacht meer naar binnen richten. En het kan zijn dat we dan geconfronteerd worden met sombere en minder positieve gedachten en gevoelens. Meestal werkt het zo dat dergelijke gedachten snel worden weggestopt. Je wilt ze liever niet voelen. Je richt je aandacht dan ergens anders op. We willen liever dat gevoel kwijt: dat wat er echt is, mag er niet zijn.

De afleiding van onze minder plezierige gevoelens

Als een soort van afleiding en ontlading en om jezelf beter te voelen ga je bijvoorbeeld kleding of een nieuwe lippenstift kopen. Of je boekt een reisje.... Je verandert iets aan je huis... Je wordt chagrijnig.... Reageert bozig op anderen.... Hebt minder geduld.... Dat soort dingen. Herken je dat? Je voelt je van binnen minder prettig en dat ontloop je liever? Of je vervangt ze liever door een meer gewenst gevoel. Toch is het juist goed om ook de minder prettige emoties die je voelt, onder ogen te zien. Om ze te voelen en te ervaren. Want op een gegeven ogenblik zijn de gevoelens en emoties verwerkt en kun je weer verder.

Ups & downs horen bij je leven

Het is niet erg om te somberen, te huilen en in jezelf gekeerd te zijn. Het zijn gewoon de ups & downs die we allemaal elke dag in ons leven meemaken. Echt waar, iedereen voelt zich weleens verdrietig, eenzaam, teleurgesteld, angstig, boos, enzovoorts. Ook de mensen waarvan je denkt dat zij alles voor elkaar hebben. Ook jouw vrienden, familie, collega's, sportmaatjes en kennissen.

Ontspannen met Coaching Vitaal

Stress zorgt dat je in actie komt

Als je niet zo lekker in je vel zit, kan dat vervelende gevoel er ook voor zorgen dat je in actie komt. Dat je bepaalde zaken actief oppakt. Kleine en grote dingen. Zoals je kledingkast of de zolder opruimen of eindelijk op zoek gaan naar een nieuwe baan of het beëindigen van een relatie of vriendschap. Geef jezelf dan wel de kans om in dat gevoel te blijven. Ga eens rustig zitten en voel wat je voelt! Of hanteer de methode die hieronder staat beschreven.

Vergroot de ongewenste emotie

Prikkel jezelf door de emotie uit te vergroten. Nog mooier is om het ongewenste gevoel met iemand anders te delen en uit te beelden. Door ermee te spelen en van te genieten! En er samen hartelijk om te lachten. Niet vanuit het gevoel van belachelijk maken. Maar meer vanuit het gevoel van mededogen, van herkenning, acceptatie, delen en loslaten. Dus leef je uit in je fysieke en verbale expressie en beeld een brullende boze leeuw uit, een angstige en bange oester of alsof je door de zware stroop loopt en maar niet verder komt. Geef je de emotie de ruimte en beleving, ontplooit zich precies die vaardigheid en die houding die nodig zijn om het probleem op te lossen waaruit de betreffende emotie is ontstaan. Als de zogenaamde ongewenste emotie van harte wordt ontvangen, ligt er een kwaliteit in verborgen. Je krijgt precies wat je nodig hebt om met de emotie om te kunnen gaan.

Meer hierover kun je lezen in het boek: 'de ontknooping' van Marinus Knoope, over de helende en sturende rol van ongewenste emoties.

Wat zit er achter het ongewenste gevoel?

Luister eens goed naar wat er achter de onrust, spanning en stressgevoel zit. Misschien is het juist een wake-up call om een vriendschap of liefde weer nieuw leven in te blazen. Of misschien kom je erachter dat je gewoon moe bent. Lichamelijk of geestelijk. En dat je toe bent aan ontspanning of lekker vroeg onder de wol kruipen. Voel je het ook in je lichaam? Heb je hoofdpijn, pijn in je nek, je schouders, je rug, je maag, je buik, je spieren? Voel je een brok in je keel? Alsof er een olifant op je schouders ligt? Trekt je maag samen? Heb je een droge mond? Heb je trek in snoep, snacks, alcohol, sigaretten of geestverruimende middelen?

Wat heb jij nu nodig?

Ga eens na waar je behoefte ligt. Wil je opladen of juist ontladen? Gewoon even helemaal niets hoeven? Telefoon uit. Van de radar af. Of juist meer in beweging komen? Mensen ontmoeten, plannen maken en dingen gaan uitvoeren. Je oude hobby weer oppakken? Een nieuwe hobby zoeken? Een opleiding of cursus starten? Een huisdier in huis halen? Een nieuw boek lezen? Je horizon verbreden? Je gevoelsleven verdiepen? Moet je juist meer aandacht aan jezelf besteden?

Straks of morgen kijk je er weer anders tegenaan

Wat je ook doet of juist niet doet, meestal zal dat vervelende gevoel ineens weer weg zijn. Ook zonder die vakantie te boeken of online te shoppen! En dan pak je de draad van de dag gewoon weer op. Wij mensen hebben vaak moeite om in te schatten hoe we ons over een uur of over een dag voelen. Dat geeft een vervelend en schurend gevoel. We kunnen er niet op vertrouwen dat het over een uur of morgen beter gaat dan nu. Laat dat eens los en laat de dingen eens gebeuren! Volg je gevoel, slaap er eens een nachtje over en waarschijnlijk ziet het er morgen heel anders voor je uit!

Wil jij gebruik maken van mijn warmte, zachtheid en zen brengende kwaliteiten? Ik werk voor jou live in Nieuwkoop. Ik help je ontdekken hoe je met een simpele methode stress en spanning kwijtraakt. Een uniek zelfzorgmiddel van Moeder Natuur!

Heb je nog vragen of twijfels, voordat je je ergens voor aanmeldt? Blijf er dan niet mee zitten. Stuur mij een bericht.

 

Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 8

Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen