Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

Vandaag wil ik samen met jou stilstaan bij je emoties. Bedenk dat je emoties je onmisbare feedback geeft hoe het ervoor staat in je leven en over de kwaliteit van je keuzes. Wist je dat emoties chemische stoffen zijn die in je lichaam circuleren? En dat emoties optreden als er een belang van jou in het geding is? Heb je geen belang, dan heb je ook geen emotie. Dat vormt een mooi bruggetje om na te denken over wat voor jou belangrijk is? Waarom maak je je soms zo druk als je bepaalde mensen tegenkomt? Alsof deze mensen bij jou op een knop drukken en bij jou een reactie laten ontstaan. 

Irriteren aan anderen

Ken je dat gevoel als je je mateloos irriteert aan bepaalde typen mensen? Zelf irriteer ik me eraan als je bijvoorbeeld deelneemt aan een cursus en de cursusleider sympathie laat blijken voor bepaalde deelnemers. Dat zorgt ervoor dat ik mij buitengesloten voel. Alsof ik een beetje minder ben dan de ‘geprezen’ mensen. Maar het zegt eigenlijk niets over de cursusleider, maar alles over mij. Want blijkbaar leven er emoties in mij die iets duidelijk willen maken. In het geval van het buitengesloten voelen, heb ik een verlangen en behoefte om ook gezien te worden. Ik wil mij verbinden met andere mensen. En dan vooral met andere vrouwen. Ik heb behoefte om met hen te delen.

Ook zit er nog een onzeker deel in mij. Een deel dat soms twijfelt aan zichzelf. Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg. Want door die twijfel weet ik niet alles helemaal zeker. En sluit ik dus ook niets uit. Hou ik alles nog open voor nieuwe mogelijkheden. Door de twijfel kun je iets van meerdere kanten bekijken. Zolang je nog twijfelt hou je alle opties nog open en kun je alle kanten op! Uiteindelijk is het meestal wel goed om een beslissing te nemen. Ik heb af en toe een beetje peper in mijn kont nodig! Een beetje vuur om de energie verder te laten ontvlammen. Als je dan vanuit je hart een beslissing kunt nemen, neem je ook je verlangen mee in je besluit. En dat is altijd een goede zaak.

Ik geef je graag twee boekentips om je emoties beter te kunnen duiden: De creatiespiraal en De ontknooping van Marinus Knoope.

innerlijk werk bij coaching vitaal 3

De emotie van jaloezie

Ik betrap mezelf weleens op jaloerse gevoelens. Succesvolle ondernemers bijvoorbeeld die schijnbaar moeiteloos hun geld verdienen. Ik zie en hoor therapeuten die wachtlijsten hebben en waar de cliënten in de rij staan om behandeld te mogen worden. Oh denk en voel ik dan: dat wil ik ook! Eerst denk ik van: ‘Wat een aansteller en patser.’ Vervolgens gaat er een vaag, onbestemd en naar gevoel door mijn buikstreek. Meestal wil je dit niet voelen en ga je snel iets doen om je beter te voelen. Je stopt het weg. Misschien eet je iets lekkers of koop je een nieuwe lippenstift? Of je steekt een sigaret op? Maar wat je eigenlijk moet doen is even luisteren naar wat de emotie je te vertellen heeft. In mijn geval is dat het verlangen naar een drukke praktijk waar ik mensen kan helpen en coachen om te dealen met hun issues. Waar ik zen in hun leven kan brengen door een combinatie van lichaamswerk en innerlijk werk.

Alles zelf willen doen

Het is het gevoel en het verlangen dat ik heel goed weet wat ik te bieden heb en dat ook wil laten zien. Ik begrijp dat ik meer zichtbaar moet zijn. En langzamerhand sijpelt ook het besef door dat ik niet alles zelf hoef te doen. Al van kind af aan wil ik alles zelf doen. Irene zelf eten… Dus spreidde mijn moeder een groot zeil om te tafel zodat ik zelf kon eten en de kledderboel niet erg was. Het is oké om iemand te betalen om mij te helpen bij mijn bedrijfsvoering. Morgenmiddag heb ik via Skype een VIP-sessie met Bianca Elzinga om samen met haar mijn marketing verder uit te werken. Ik ben benieuwd waarom het een VIP-sessie is? Is dat omdat zij mij ziet als een belangrijke klant?

Als ik zeg dat ik in jou geloof, is dat geen religie. Alles zit namelijk al in jou (en ook in mij). Je hoeft het dus niet uit de buitenwereld te halen. Nee... je mag je blik naar binnen richten: naar je innerlijke wereld.

Ontdek alle delen van jezelf

Wat er nodig is, is dat je delen van jezelf moet gaan ont-dekken. Je gaat op zoek naar deze delen binnen jezelf. Sommige delen zul je sterker moeten gaan ontwikkelen, zodat er een evenwicht ontstaat. Het is niet zwart-wit. Het is niet blij of verdrietig. Niet uitgelaten of teruggetrokken. Je hoeft niet te kiezen tussen braaf, burgerlijk en saai tegenover de opstandige, eigenwijze vrije vogel. Het mag er allebei zijn. Dus accepteer ook de minder gewenste delen van jezelf. Op elk moment heb je andere behoeften. Als je kunt kiezen uit een breed scala aan delen van jezelf, ben je meer flexibel om met de ups & downs van het leven om te gaan.

De volgende keer dat iemand jou irriteert, ga dan voor jezelf eens na wat je hiermee moet doen? Wat kun je ervan leren? Vraag jezelf bij elke emotie die je voelt en wilt wegstoppen af, wat de emotie jou wil vertellen? En erken dat je niet alles zelf hoeft te doen. Het is prima als je de hulp inroept van een vriend(in), familielid, collega, naaste buur of een professionele kracht. Juist door te luisteren naar je verlangens en behoeften, kun je je ernaar gaan richten en bewuster je koers bepalen. 

Welke delen hoor jij vaak? Is het de innerlijke Criticus? De Perfectionist? Of andere delen. Laat het mij weten. Ik stuur je snel een berichtje terug.

irene schaap hypnotherapeut en gecertificeerd tre provider bij coaching vitaal en tre praktijk

Hartelijke groet, Irene Schaap
Gecertificeerd TRE® Provider, Emotiemanager en hypnotherapeut