Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

Hokjes denken

We denken allemaal weleens in hokjes. Ik ook hoor. Het heeft ook een functie om te kunnen inschatten of mensen het goed met ons voor hebben. Wat hun intenties zijn. Zijn we veilig? Maar het gaat verder als we het gedrag of het uiterlijk van mensen in een bepaalde hoek gaan plaatsen. Het hokjesdenken.

Hoe denken we over jonge, oude en rijke mensen?

Mensen die brallerig, bekakt praten en heel aanwezig zijn die plaatsen we in de kapsones hoek. Meisjes met blote buiken, in korte rokjes en de nodige make-up die komen in de onfatsoenlijke hoek terecht. Oude mensen met rimpels en grijs haar stoppen we in het behoeftige non-actieve en onaantrekkelijke hokje. Mooie, jeugdige en slanke mensen krijgen een plek in het gezonde en benijdenswaardige deel. Gespierde, gebruinde en goed geklede mensen dichten we vitale kwaliteiten toe en krijgen een eigen hokje. Rijke mensen die in kapitale woningen leven en in grote auto’s rondrijden en dure vakanties boeken, dit zijn vast geslaagde mensen die op jou neer kijken…. Hup naar je hok! Dit zijn maar een paar voorbeelden, je zult er vast nog vele kunnen toevoegen! 

Column Coaching Vitaal in beelden

Bekijk de foto's en schrijf op wat ze in je losmaken. Welke emoties komen omhoog? Wat zegt dat over jou? Wanneer heb je hier in je leven mee te maken gehad? Wat is er nodig om deze gevoelens en emoties in balans te brengen? 

Een mooie oefening voor persoonlijke groei en zelfacceptatie

Bedenk eens dat jouw hokjesplaatsen iets zegt over jou… Over jouw cultuur, je opvoeding, je religie, je opvattingen, je overtuigingen en beperkingen. Het is eigenlijk een spiegel die jouw kijk op je omgeving duidelijk maakt. Loop je regelmatig tegen deze beperkende gedachten aan? Zet ze eens op een rijtje. Neem ze een voor een door en beschrijf je gevoelens. Voel je haat? Boosheid? Schuldgevoel? Wrok? Schaamte? Jaloezie? Wat leeft er in jou dat jou zo laat voelen? Wat kan het jou duidelijk maken? Wat kun je ervan leren? Zodra we onze eigen weggestopte gevoelens kunnen erkennen en uit onze eigen hokjes gaan halen, zullen we veel minder geneigd zijn om andere mensen in hun hokjes te stoppen. Dan accepteer je andere mensen. Neem je ze zoals ze zijn. Een mooie oefening voor persoonlijke groei en zelfacceptatie. Een weg naar bewustwording. Zodat jij aan het stuur komt te staan. En je kunt gaan leven vanuit je hart.

Uit de spiraal van negatieve gedachten

Deze artikelen schrijf ik om jou bewuster te maken. Om je uit de spiraal van negatieve gedachten te halen. Zodat er een evenwicht ontstaat. Als je dan in het leven tegen moeilijke en uitdagende situaties aanloopt, ben je beter in staat om hiermee om te gaan. Het wil niet zeggen dat je nooit meer verdriet hebt. Of dat je elke dag fluitend begint. Wel dat je het leven anders gaat ervaren. Je voelt je meer verbonden en minder afgescheiden. Een andere manier om meer evenwicht te creëeren is TRE®. Als je namelijk een drukke of spannende tijd achter de rug hebt (of er middenin zit), bouw je gemakkelijk spanning op in je lichaam. Die moet er ook weer uit, zodat je lichaam gezond blijft. Met een ontspannen lichaam kom je ook geestelijk tot rust.

Irene Schaap TRE Provider 2

Hartelijke groet,
Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid. Van dromen naar doen.