Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

Hoop jij op een wondermiddel? Eentje die je in een klap van al je klachten afhelpt? Heb je gehoord of gelezen over Tension & Trauma Releasing Exercises - TRE en EFT - Emotional Freedom Techniques? Heb je alles al geprobeerd en zoek je nieuwe manieren om van je klachten af te komen? Of misschien heb je tot nu toe voornamelijk praattherapie gevolgd en wil je graag lichaamswerk doen?

Wellicht heb je in je leven een gevecht moeten leveren? Heb je moeten strijden om overeind te blijven? Onlangs of een tijdje geleden. Een strijd om iets te accepteren. Een strijd om je mond open te durven trekken op je werk. Een strijd met een manager of een bedrijf. Een strijd om meer zichtbaar te zijn op je werk. Een strijd om niet ontslagen te worden.

Wonderen bestaan niet... maar

Ik geloof niet in wonderen. Hoewel een helingsproces wonderwel kan uitpakken. In de praktijk zie ik dat het nooit één methode of techniek is waardoor vrouwen zich beter gaan voelen. Hoe goed de methode ook is. Het is eerder een optelsom van alles wat je doet. Het is ook een proces wat tijd kost. De meeste mensen hebben hier helemaal geen tijd voor, die willen snel resultaat. Slikken liever een pilletje of smeren een zalf om ergens vanaf te komen. Zodat zij weer toekomen aan het uitkomen van hun wensen, verlangens en ambities. Dit is voor mij ook heel herkenbaar trouwens!

Het fixen van problemen en klachten 

Ik betrap mijzelf ook op de wens om dingen te 'fixen'. Want dan kun je weer verder met je leven. Je wilt snel weer terug naar 'je oude zelf'. Alleen zo zit het leven, de natuur niet in elkaar. Alles is altijd in beweging. Kijk je een jaar terug in tijd naar wie je toen was, zie je vaak een ander persoon. Niet volledig anders. Maar kijk je goed, zie je veranderingen. Logisch ook. Want de wereld om je heen veranderd ook. Bij grote drama's in je leven word je geforceerd om versneld te veranderen. Terwijl je natuurlijk liever 'je oude zelf' blijft. Dat is vertrouwt. Het versnelde veranderen roept vaak weerstand op. Je voelt het in je lichaam. Je merkt het aan je manier van reageren. Er is een innerlijke strijd aan de gang. Deze strijd werkt door en wordt gevoeld in je lichaam. Je zenuwstelsel raakt geprikkeld. Diverse lichaamsprocessen zoals je spijsvertering, ademhaling, bloedsomloop/bloeddruk en immuunsysteem raken ontregeld. 

weerstand loslaten bij coaching vitaal 2

Zo ga je het beste met de weerstand om

Beter dan continu in de weerstand te zitten, accepteer je de realiteit en richt je je aandacht vanaf dat vertrekpunt op het hier en nu. Neem gerust de tijd om telkens een stukje te onderzoeken wat er aan gevoelens en emoties wordt losgemaakt. Wees aandachtig en volg je gedachten en wat het in jou teweeg brengt. Gewoon er liefdevol bij zijn. Zonder iets te willen veranderen. Getuige zijn van stemmingen, emoties en persoonsdelen die zich vanuit je innerlijk laten horen. De innerlijke criticus is een heel bekende van veel vrouwen. De pleaser ook. Net als de perfectionist. Of de pusher. Of de innerlijke leeuwin, een krachtig deel, een strijder die haar tanden laat zien als het nodig is. 

Niet lekker in je vel of een persoonlijke crisis

In mijn praktijk werk ik graag met TRE - Tension Releasing Exercises en EFT - Emotional Freedom Techniques. Mijn ervaring is dat je hiermee een persoonlijk proces ondersteunt. Met persoonlijk proces bedoel ik de thema's in het leven waar je telkens tegenaan loopt. Waar je weerstand voelt, last van hebt, wat je belemmert in bepaalde situaties in je leven. Waardoor je niet lekker in je vel zit. Of zelfs in een persoonlijke crisis belandt.

Dit helpt beter dan zelfkritiek en ongeduld

Ik geloof niet dat resultaten in één moment van inzicht worden gehaald. Wel van vele momenten van inzicht die zich langzamerhand bekend maken waardoor er dingen verschuiven. Aan het moment van fysiek of geestelijk helen gaat naar mijn idee een periode aan vooraf van vele kleine stapjes en een aantal grote stappen. Geduld en compassie voor jezelf maken ondertussen een enorm verschil. Het verlicht en maakt alles beter draagbaar.

Wat je beter niet doet

Laat je niet te veel meeslepen in de drama's die langs komen in je leven. Je gevoelens erkennen en ervaren is gezond, maar niet als je overspoeld raakt. Soms komt er iets in je leven keihard binnen. Je beseft dat je geen controle hebt over alles wat er gebeurt in je het leven. Hoe ga je ermee om als dit je overkomt:

 • Je raakt je baan kwijt.
 • Je raakt verwikkelt in een strijd met een collega.
 • Je twijfelt of je goed genoeg bent voor je huidige functie.
 • Je loopt op je werk op je tenen, zodat je geen fouten maakt.
 • Je durft niet voor je mening uit te komen op je werk.

Herken je deze manier om te dealen met moeilijke zaken?

Heb je de neiging om in geuren en kleuren aan mensen je verhaal te vertellen? Vertel je nu ook oude verhalen van jezelf? Heel veel mensen hebben namelijk die neiging. Dat je iemand bent met een zwakke rug bijvoorbeeld. Dat je als kind door een hond ben gebeten en daarom bang bent voor honden. Of dat je allergisch bent voor... Dat jij iets absoluut niet kan, wil of mag. Dat je bang bent voor... Angst hebt om... Moeite hebt met...

Hoe een verhaal bijdraagt aan je identiteit

Telkens als je een verhaal over jezelf vertelt aan iemand, bevestig je aan jezelf dat dit waar is voor jou. Het wordt een onderdeel van je identiteit. Des te vaker je iets bevestigt, des te krachtiger het wordt. Dat werkt zo met positieve en negatieve verhalen. Je kan kracht, moed en zelfvertrouwen uit iets moeilijks halen dat je succesvol afrondde, zoals een project. Dat verhaal vertel je bijvoorbeeld op een sollicitatiegesprek. Daar ontleen je iets aan. Bij negatieve bekrachtiging (maar soms ook bij positieve bekrachting) is het alsof je de deur sluit voor een andere werkelijkheid. Mogelijkheden en keuzes vernauwen zich. Deze overtuigingen zetten zich vast in je onderbewustzijn. Het kan heling zelfs (vaak onzichtbaar) in de weg zitten.

Waarom je een ander verhaal moet vertellen

Wat je wilt is jezelf een ander verhaal vertellen. Terwijl je de realiteit aanvaardt (het is wat het is), ga je hoop en zelfliefde inzetten. Zonder jezelf te verliezen in sprookjes. Een situatie kán vreselijk zijn, dát ga je niet ontkennen. Wat er gevoeld mag worden:

 • Het doet gigantisch pijn.
 • Je ervaart een eindeloos verdriet.
 • Je hart voelt rauw.
 • In je buik of maag zit een knoop.
 • Je hoofd is leeg of loopt over.
 • Je maakt je enorme zorgen.

Wat je gaat doen is aan de knoppen draaien van hoopvolle en koesterende dingen die er wél zijn (hoe klein dat soms ook is). Je zenuwstelsel reageert hier positief op. Dit voel je terug in je lichaam. Dit merk je aan je doen en laten. 

spanning loslaten bij coaching vitaal 14

Zo verwerk je de kleine en grote drama's van het leven

In mijn praktijk in Nieuwkoop en ook online help ik vrouwen om de kleine en grote drama's in hun leven energetisch kwijt te raken. Je verwerkt emoties en spanningen. Dit werk door op de energiestromen in je lichaam. De energie werkt samen en communiceert met je cellen, weefsel en organen. Opgebouwde lichamelijke spanning wordt ontladen. Je zenuwstelsel kalmeert. Geestelijke, psychische druk wordt verminderd. Je gaat je steeds meer mens voelen. Het wordt draagbaarder. De rafelrandjes gladder. Het leven voelt minder vijandig. Je bouwt vertrouwen op dat je zelf in staat bent om te gaan met spanning en stress. Dat geeft een stevig gevoel. Niet in één coach sessie. Nee dat kost wat tijd en aandacht.

Deze volgende stap neem je na een strijd in je leven

De leeuwin die in jou naar boven kwam om jou energie te geven voor de strijd, heeft een signaal nodig. Het heeft een signaal nodig om te begrijpen dat het uit de vecht- en vlucht (of freeze) toestand mag komen. Er is een reset nodig in je lichaam. Dat werkt bij alle mensen precies hetzelfde. Sterker nog... het werkt bij alle zoogdieren hetzelfde. Je leert om met TRE en EFT jezelf regelmatig te resetten. Deze momenten samen geven jou krachtige (en simpele) tools in handen. Met deze tools kun je het leven met meer vertrouwen aan. 

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Tijdens een telefonisch gesprek maken we wederzijds met elkaar kennis. Er is gelegenheid om vragen te stellen over mijn manier van werken. Vertel mij wat je wilt bereiken en wij bespreken de mogelijkheden. Stuur mij een mailbericht door op de knop hieronder te drukken. 

stuur een bericht naar TRE Praktijk

 

Irene Schaap TRE Provider en Emotiemanager

Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen