In deze blog lees je het verhaal van Floor* die naar mijn praktijk komt met stressklachten. De spanning heeft zich vastgezet in haar lichaam en daardoor voelt haar lichaam op sommige plekken pijnlijk aan. Zij geeft ook aan dat zij het lastig vind om te dealen met bepaalde emoties Zij heeft zelf het idee dat het verlies van een goede vriendin nooit is verwerkt. Het verdriet van het verlies heeft zij eigenlijk nooit toegelaten. Zij is opgeslokt door werk en gezin en is verdergegaan met haar leven. Nu loopt zij tegen dingen aan in haar leven en wil zij hier 'iets' mee.

verhalen uit de praktijk van coaching vitaal 2

De druppel die de emmer doet overlopen

Het verhaal van Floor zie ik vaak terug in mijn praktijk. Er gebeurt iets in je leven en dan is dat ineens de druppel die de emmer doet overlopen. Terugkijkend is de spanning bij Floor de afgelopen jaren aan het opbouwen. Zij heeft een verantwoordelijke baan en zij vindt het belangrijk om zich binnen haar werkgebied te ontplooien. Dus volgt zij in overleg met haar leidinggevende elk jaar weer cursussen om bij te blijven. De energie en tijd die zij hier insteekt, voelt op dat moment in balans met haar leven. Zij is tevreden met haar werk en zij heeft fijne collega's. Er is wel wat wrijving met een regiomanager, maar het lukt haar heel aardig om werk en een gezin harmonieus samen te laten gaan. Totdat het bedrijf waar zij werkt gaat reorganiseren en zij ineens in een ander team terecht komt. Het klikt niet met deze collega's en zij kan haar draai niet vinden.

Onrust, irritatie en boosheid strijden om een plekje

Floor gaat door een emotionele tijd. Zij is boos over de gang van zaken (waarom moest zij wisselen van team en niet haar directe collega?). Het kost haar moeite om zich te herpakken en zij merkt dat het samenwerken met het nieuwe team stroef gaat. Floor vertelt dat zij steeds vaker tranen van onmacht voelt prikken. Zij wil dat het werk in het nieuwe team een succes wordt, maar het lukt gewoon niet. Zij voelt zich door haar nieuwe leidinggevende op de vingers gekeken. Daardoor wil zij zich extra bewijzen en trekt zij nieuwe werkzaamheden naar zich toe. Alle zorgen van haar werk neemt zij mee naar huis.

Dochters vliegen uit

Thuis hebben haar kinderen haar steeds minder nodig. Die zijn bezig om uit te vliegen. De band die zij heeft met haar dochters is warm en fijn. Het moment dat zij uit huis gaan, daar kijkt zij niet naar uit. Floor probeert tegelijkertijd om ze los te laten, zodat zij hun eigen ding gaan doen. Intussen reageert zij haar onrust en boosheid over het werk af op haar man. Die kan wel tegen een stootje, maar gezellig is anders. Daar voelt zij zich weer schuldig over. 

♥ Mijn give away voor jou: Een zonnestraal recht in je hart ♥

emotiemanagement_bij_coaching_vitaal_in_nieuwkoop.png

Overlijden vriendin

Als het overlijden van haar vriendin op een gegeven moment in de praktijk ter sprake komt, schiet zij vol. Floor verbaast zich hierover. Zij geeft aan dat zij zich niet zo gemakkelijk laat gaan. Zij vindt het lastig om te huilen, terwijl zij tegelijkertijd het idee heeft dat het haar zou opluchten. Er speelt dus het een en ander in Floors leven wat om aandacht vraagt.

Piekeren, slecht slapen en vermoeidheid

Floor geeft aan dat op het moment dat zij in bed stapt, zij de neiging heeft om de afgelopen dag als een film af te draaien. Gesprekken met collega's worden eindeloos in haar hoofd herhaald. Had zij maar dit gezegd.... had zij maar zo gedaan... Zij draait en draait zich om in bed en kan de slaap niet vatten. De tranen prikken en de frustratie groeit want morgen staat er weer een drukke dag voor de boeg! Af en toe voelt zij een strakke band om haar hoofd. Haar schouders en nek voelen stijf en gespannen. Aan het einde van een werkdag voelt zij regelmatig een hoofdpijn opkomen. 

De weg naar herstel voor Floor

Als Floor mij tijdens de eerste afspraak vertelt over wat er speelt in haar leven, voelt het voor haar chaotisch en onoverzichtelijk. Uiteindelijk komt zij voor drie TRE® lessen en maakt ook een extra afspraak voor innerlijk werk bij mij in de praktijk. Al na de eerste les mag zij thuis gaan oefenen. Tussen de overige twee lessen zitten een paar weken. Zodoende kan zij thuis lekker met de methode aan de slag en koppelt zij haar ervaringen en vragen telkens aan mij terug tijdens de lessen. Na korte tijd merkt haar omgeving op dat zij een meer ontspannen indruk maakt. Floor geeft terug dat elke TRE® sessie haar de broodnodige rust en kalmte brengt. Die rust neemt zij ook mee naar bed waardoor haar slapen verbetert. Er zijn heus nog wel nachten dat zij ligt te draaien, maar het gaat steeds beter.

Oefeningen voor schouder- en nekklachten 

Floor krijgt van mij ook een paar oefeningen mee om haar rug, schouder en nekgebied weer soepel te krijgen. De oefeningen zorgen ervoor dat haar vastzittende spieren en bindweefselstructuren weer losser en minder stug worden.

Neurogene trillingen om lichaamsspanning kwijt te raken

Op termijn gaan de neurogene trillingen (die meestal als prettig worden ervaren) die door de TRE® methode worden opgewekt, ervoor zorgen dat Floor stukje bij beetje haar lichaamspanning weer kwijtraakt. Vandaar ook de leus: Shake jezelf Zen met TRE®. Alle stress en spanning uit je lijf! Want TRE® maakt gebruik een natuurlijk mechanisme waarmee ook jij bent geboren. Je mag het vergelijken met een soort van schudden en trillen van delen van je lijf. Hoewel op een gegeven moment je hele lijf betrokken raakt bij het ontladen van spanning.

Spanning kwijraken van je benen tot en met je kaak

Meestal begint het in je benen en verspreid het zich na verloop van tijd over je hele lichaam. Toen ik in 2018 tijdens mij opleiding met TRE® aan de slag ging, duurde het drie maanden voordat het vanuit mijn benen hoger opging naar mijn bovenlichaam. Maar dat is voor elk persoon weer anders. Op alle plekken waar gespannen spieren zitten, kan de spanning met TRE® worden ontladen. Zelfs je tong, rond je ogen, je kaak... Maar ook je schouders, je rug, je borst, je middenrif, je bekken, je buik... Daarom is TRE® ook een mooi persoonlijk proces waarin je telkens nieuwe gebieden in je lichaam betrekt bij het TRE'en.

Floor leert omgaan met haar emoties

Floor merkt na een week of twee dat de thuissessies TRE® gevoelens in haar losmaken. Niet perse direct tijdens het TRE'en, maar meer in haar dagelijks leven. Ik leg haar uit dat haar energie weer begint te stromen en haar lichaam als het ware wakker wordt. Onder lichaamsspanning kunnen ook emoties schuilgaan die worden ervaren. Het is dus volkomen logisch dat Floor meer emoties ervaart.

Behapbaar omgaan met emoties

Om deze emoties op een behapbare manier aan te gaan, leert zij een schaal te hanteren waardoor zij niet over haar grenzen gaat. Het valt haar op dat door het wakker worden van haar lijf, haar emoties ook meer voelbaar zijn. Alsof haar lichaam wat gevoeliger wordt. Dat alles meer gaat leven merkt zij tot haar plezier ook in haar buik en verder naar beneden in haar bekken. In een extra afspraak nemen wij de tijd om verder in te zoomen op haar emoties en leert zij de beginselen om te dealen met haar emoties. Dit neemt zij mee naar huis en hier oefent zij mee verder. Af en toe bellen we en kan zij bij mij terecht voor praktische tips om mee te nemen in haar dagelijks leven.

Loslaten van dagelijkse spanning, oude spanning en emotie management

De vrouwen die ik begeleid, raken met TRE® lichaamsspanning kwijt veroorzaakt door dagelijkse stress en spanning. Tevens wordt ook oude opgebouwde spanning van chronische stress en traumatische gebeurtenissen stukje bij beetje ontladen. Emotie management via innerlijk werk is een manier om oude patronen waar mensen automatisch reageren op bepaalde triggers te verzachten. Emoties worden daardoor als minder heftig ervaren. Een ander voordeel is dat hierdoor minder dagelijkse spanning wordt ervaren. Waardoor je flexibeler bent in de omgang met alles wat het leven je brengt. De leuke en de minder leuke ervaringen. Soms zelfs heel uitdagende en pittige situaties.

spanning kwijtraken met TRE bij coaching vitaal

Zelfhelend vermogen

Het goede nieuws is dat ons lichaam is gemaakt om los te laten. Met TRE® en emotiemanagement (innerlijk werk) samen ben je in staat om de zelfhelende vermogens van je lichaam weer 'aan' te zetten. Hierdoor herstelt de belastbaarheid van je lichaam en komt er weer ruimte vrij in je hoofd (en je mentale vermogens). Je haalt meer zen in je leven!

Hoe gaat het met Floor?

Met Floor gaat het steeds beter. Zij doet TRE® thuis zo'n twee à drie keer per week. Af en toe pakt zij daar nog een oefening bij als zij merkt dat haar nek- rug- en schouderspieren wat gespannen aanvoelen. Ondanks dat zij weer met plezier naar haar werk gaat is zij binnen haar bedrijf toch op zoek naar een andere functie. Zij heeft nu meer rust en ruimte in haar hoofd en neemt hier rustig de tijd voor. Haar gezin heeft een meer relaxte moeder en vrouw terug. Ook gaat zij vaker met vriendinnen op stap. Ik zie haar graag na een paar maanden terug voor een TRE® verdiepingles.

* Het verhaal van Floor is representatief voor vrouwen die ik begeleid in mijn praktijk. Vanwege privacy overwegingen is haar naam en de loop van de gebeurtenissen gebaseerd op ervaringen van verschillende vrouwen die ik in het verhaal heb verwerkt. Bij de reviews staan reacties van vrouwen die mijn praktijk bezochten.

♥ Mijn give away voor jou: Een zonnestraal recht in je hart ♥

 

Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 6

Hartelijke groet, Irene Schaap
Gecertificeerd TRE Provider en Emotiemanagr
Herover je rust & ontspanning!