Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.

Schud je hersenen eens wakker!

Een paar weken terug merk ik in de badkamer dat bepaalde gewoonten zich hebben vastgezet. Alles voltrekt zich in een vaste volgorde. Ik kan zelfs naar buiten kijken en mijn tanden grondig poetsen. Het gaat helemaal automatisch. Dat is natuurlijk goed, want stel dat je over alles eerst uitgebreid moet nadenken. Dan zou je ’s avonds doodmoe zijn! Maar aan de andere kant, sta je ook minder in het moment. Want je denkt tijdens het tandenpoetsen aan van alles en nog wat. Behalve aan het gevoel van de tandpasta in je mond. En de borstel die alles wegpoetst. Aan hoe je stevig je op je voeten staat. Of dat je misschien wel zit. Het tandenpoetsen is maar een voorbeeld van ons geautomatiseerde gedrag. En juist als we nieuwe wegen zoeken voor problemen, is het goed om 'out of the box' te kunnen denken.

Gooi alles eens om!

Het voordeel van ‘in het moment zijn’ is dat je het moment neemt voor wat het is. Zonder (onbewust) terug te kijken naar bijvoorbeeld het moment dat je door de klas werd uitgelachten tijdens een spreekbeurt op school, terwijl de leerkracht ernaar stond te kijken. Zonder vooruit te kijken naar het moment dat je een verkoopgesprek hebt met een klant en bang bent dat hij met vragen komt die je niet weet te beantwoorden. Als ik mijzelf eenmaal betrap op veel in gedachten zijn, neem ik mij voor om alles even anders te doen. Ik gooi mijn hele badkamerritueel helemaal om. Normaal poets ik als eerste mijn tanden, nu als laatste. Ik reinig nu eerst mijn gezicht en dan ga ik douchen. Kortom ik moet gaan nadenken als ik alle onderdelen wil afronden. Dat doe ik ook regelmatig als ik de keuken schoonmaak. Ik doe niet elke week alles hetzelfde. Ik gooi regelmatig de hele volgorde om. Daarmee verras ik mezelf, want ineens ben ik klaar met de keuken!

coaching vitaal als je niet lekker in je vel zit

Breng beweging in vastzittende problemen

Door onszelf eens te verrassen, kun je opnieuw beweging krijgen in oude vastzittende problemen en vraagstukken. Stel dat je ergens over loopt te piekeren, maar je komt er niet uit. Je moet bijvoorbeeld een keuze maken, een knoop doorhakken. Bijvoorbeeld: ga je die nieuwe baan doen of blijf je in je oude vertrouwde baan die je inmiddels kan dromen en geen nieuwe uitdagingen meer biedt? Blijf je hangen in je twijfels en angsten? Gooi dan de volgorde van je gewoonten om en kijk wat er gebeurt. Leun achterover en ervaar wat en hoe je wereld zich ontvouwt. Je kunt jezelf ook verrassen door een dag of een week lang een eigenschap die je wilt laten groeien, sterk op de voorgrond te laten treden.

Je kunt hier veel inzichten mee verkrijgen. Welke weerstand voel je? Welke personen zijn erbij betrokken? Wat zou jou kunnen helpen om die bepaalde eigenschap wel te kunnen versterken of af te zwakken? Waarom heb je het gevoel dat je precies deze eigenschap wilt veranderen? Wil jij dat of iemand anders? Is er een innerlijk kind in jou die jou hier iets over wil vertellen? Deze oefening zorgt dat je minder op de automatische piloot leeft en je meer grip op de dingen krijgt. Je bewustzijn wordt verruimd.

En ga jij vanavond ook héél bewust je avondeten opeten (alsof je in een heel duur restaurant zit) en later vanavond héél bewust je tanden poetsen (alsof je naar de tandarts moet) en de rest van je avondritueel eens helemaal op de schop gooien (om jezelf te verrassen)?

irene schaap van coaching vitaal en tre praktijk

Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen