Ervaar de vrijheid om je stem te laten horen op het werk. Ontspannen en onbevreesd voor je mening uitkomen. 

Spanning loslaten met TRE

Er was eens een gazelle...

Ken je het verhaal van de gazelle die op de steppe rent voor haar leven? Zij wordt achterna gezeten door een hongerige leeuw die in haar zijn volgende maaltijd ziet! De gazelle vliegt over de vlakte. Haar lichaam vól samengebalde energie. Eén brok explosieve spieren. De gazelle rent wel drie kilometer als het nodig is. Gelukkig voor de gazelle, druipt de leeuw dit keer af. Nu gebeurt er iets bijzonders want nu de gazelle voelt dat zij veilig is, gaat zij liggen en geeft zich over aan een natuurlijk mechanisme. Haar lichaam gaat helemaal vanzelf trillen en beven. Hiermee raakt het dier de overtollige energie kwijt, die nog in haar lichaam is opgeslagen. Na enige tijd staat zij op en voegt zich bij de rest van de kudde. Tot het volgende roofdier honger krijgt...

 

A. Bos, Roelofsarendsveen, september 2021 “TRE heeft mij heel veel gebracht. Het helpt mij enorm om een diepe ontspanning te voelen en de opgeslagen stress los te laten. Echt een bevrijding. Heel fijn om niet te hoeven praten, maar iets met je lijf te kunnen doen en het werkt nog dagen door. Ik vind het echt een aanrader, zo simpel en zo doeltreffend. En Irene heeft mij er heel fijn in begeleid.

Ontdek de gazelle in jezelf

Jij kreeg dit overlevingsmechanisme om spanning kwijt te raken van moeder natuur ook bij je geboorte mee. Net als de gazelle (of het hertje in de video) die even trillen nadat zij de aanval overleven en op een veilige plek zijn. Je lichaam reageert bij stress of een bedreigende situatie met een overlevingsmechanisme: vluchten of vechten. Als je de situatie niet kan ontvluchten en ook niet kan vechten, gaat je lichaam helemaal automatisch in de 'freeze' stand.

Maak kennis met de twee delen van het overlevingsmechanisme

Deel 1 van het overlevingsmechanisme is vechten/vluchten/freeze. Na een van deze overlevingsmechanismen zou je lichaam moeten ontladen net als de gazelle. Dit is deel 2. Hierdoor geeft het brein een signaal door aan je zenuwstelsel dat alles weer veilig is. Stresshormonen worden afgevoerd en de spanning verdwijnt.

Helaas zijn veel mensen vergeten hoe zij opgebouwde lichaamsspanning kwijtraken (deel 2). Je bouwt de spanning op, maar raakt het niet meer kwijt. Daardoor blijf je zitten met hoge niveau’s van stresshormonen en spierspanning en andere fysieke en later ook psychische klachten, zoals angst, geïrriteerdheid, concentratieproblemen, slecht slapen etc.

Elke dag bouw je spanning in je lichaam op

 • Wanneer een collega over je roddelt.
 • Tijdens een functioneringsgesprek.
 • Als je wordt gekleineerd.
 • Wanneer je iets spannend vindt, zoals een examen.
 • Tijdens een presentatie.
 • Als je voelt dat je manager niet aan jouw kant staat.
 • Als je ontslagen wordt of een slechte beoordeling krijgt.
 • Bij een ingrijpend moment.
 • Als je je niet gesteund voelt door je collega's.
 • Bij een sollicitatiegesprek.
 • Bij een slecht nieuwsgesprek.
 • Als je je machteloos voelt.
 • Als het werk boven je hoofd groeit.
 • Wanneer er teveel werk op je bord ligt.

Maar ook bij:

 • Overbelasting van je lichaam door sport of werken.
 • Een val of ongeluk waarbij je lichaam spanning vastzet.
 • Een verkeerde beweging.
 • Een verkeerde (werk)houding. 

Hoe je spanning voelt in je lichaam

Je merkt het in je lichaam als je spanning opbouwt. Zoals wanneer je je kaken op elkaar klemt. Je schouders optrekt. Je buikspieren aanspant. Een frons maakt. Je vuisten balt. Je billen dichtknijpt. Je adem inhoudt. Continu praat. Je terugtrekt. Bekvecht. Wegloopt. Deuren dicht smijt. Je verdedigt. Je overgeeft. Je toegeeft. Je sterk maakt. Je instort. Je huilt.

Gaandeweg leer je in het leven manieren om hier beter mee om te gaan. Je leert om meer afstand te nemen en je minder mee te laten slepen in je gevoel. Je slaapt er eens een nachtje over om de volgende dag pas ergens op te reageren. Maar soms gebeurt er iets zo ingrijpends, er is meer nodig dan een nachtje slapen!  Dan is het nodig om opgebouwde spanning weer af te laten vloeien. Bedenk dat het stelselmatig onderdrukken van je emoties werkt als een snelkookpan. Op een gegeven moment moet de druk eraf. Gelukkig zijn daar wereldwijd simpele methodes voor ontwikkeld waarvan ik er een paar in mijn toolbox heb!

Lia Verhage, Nieuwkoop. November 2021.

En dan loop ik toevallig tegen TRE op, op het moment dat ik op zoek ben naar hulp om mij wat meer ‘ontspannen’ te voelen.Op 2 fietsminuten van waar ik woon. Ik kom bij Irene en voel me meteen thuis in de ruimte en bij Irene. Heel rustig en met veel uitleg wordt eerst verteld over TRE en worden dan de oefeningen voorgedaan. Het is niet moeilijk maar aanwijzingen zijn nodig. Het gaat meteen goed en ik vind het een wonderlijk gebeuren, de trillingen en ontlading en na afloop rustig en ontspannen. Het is geen praat-sessie maar kon toch het een en ander kwijt.Na de 2e keer ging ik zelf aan de slag met de gegeven instructies. Fijn is het dat je altijd kan bellen/Whatsappen voor vragen of hulp. De 3e keer was intensief en ontspannend tegelijk. Ik slaap al meer door en mijn hoofdpijn is een stuk minder. Ik voel al wat het me kan brengen en ga zeker zelf door. Zeker voor iedereen aan te bevelen!Ik vond het erg prettig/fijn/wonderlijk/ ontspannend/veelbelovend.

Voor wie is TRE geschikt?

Voor iedereen, op elk moment in het leven*. Van jong tot oud. Zit je voor je gevoel vast, niet lekker in je vel? Loop je steeds tegen dezelfde problemen aan? 

Bij aanhoudende stress, fysieke spanning/pijn. Als je te maken hebt met onverwerkte zaken. Verslaving. Burnout-klachten, somberheid, slaapproblemen, angsten/fobieën en onrust. Bij heftige emoties of als je juist geen toegang tot je gevoel krijgt. 

* Bij psychiatrische aandoeningen en ernstige fysieke klachten raad ik je aan te overleggen met een behandelaar of eventueel met de huisarts. Mocht het nodig zijn, verwijs ik je door naar een TRE provider met meer kennis en ervaring op een bepaald gebied.

Doorbreek de cirkel 

Kom naar mijn praktijk in Nieuwkoop en ik leer je om de spanning te laten gaan. Volgens hetzelfde mechanisme van de gazelle in mijn verhaal hierboven. Heel zacht en stukje-bij-beetje mag je dagelijkse spanning en oude opgebouwde spanning ontladen. Ik begeleid je daarmee zodat het heel relaxt gaat. Na een paar lessen in de praktijk doe je het zelf thuis. Iedereen kan het leren. Het is niet moeilijk. Je hoeft niet lenig te zijn. Deze vrouwen gingen je voor. Als je last hebt van je lijf, houd ik daar rekening mee. 

Heb je daarnaast ook behoefte aan het opbouwen van meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld? Zodat je een stuk meer ontspannen in het leven staat en je jezelf zichtbaar en hoorbaar maakt op het werk! Dáár kan ik je ook mee helpen. 

 

Irene Schaap TRE Provider 2

Hartelijke groet, Irene Schaap
Gratis download: Relax je mind en ontspan je lijf